Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bradley J. Willcox D. Craig Willcox Makoto Suzuki

Okinawci : Najdugovječniji ljudi na svijetu

  • Nakladnik: MISL
  • Prijevod: Dragutin Hlad
  • 12/2006.
  • 454 str., meki uvez
  • ISBN 9536306662
  • Cijena: 31.72 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Svatko želi saznati kako živjeti što je dulje moguće i kako imati dobro zdravlje i uživati ga. Kada god sretnemo dugovječne pojedince, uvijek se pitamo o tajni njihove dugovječnosti i zdravom starenju. Nažalost, odgovori koje nam daju potpuno su inkonzistentni - od dnevnih šetnji do dnevnih cigara.

Također smo fascinirani izvješćima o društvima u udaljenim i izoliranim dijelovima Zemlje koji se hvale neobično visokim brojem zdravih starih ljudi. Većina izvješća u konačnici se pokažu neutemeljenim. No jedno od njih, koje se odnosi na otočje Okinawa, posve je suprotno.

Naime, narod Okinawe, skupine suptropskih otoka na jugozapadu japanskog arhipelaga, najdugovječnija je populacija na svijetu - zdrava, vesela i aktivna tijekom cijeloga života. Kod njih vlada relativno niska stopa bolesti koje su glavni uzročnici smrtnosti u Zapadnom svijetu - bolesti srca, kap i rak. Mnogi dožive starost veću od sto godina.

Pri prvom susretu, Okinawci izgledaju različiti - i od Zapadnjaka i od drugih Japanaca. Izgledaju različito, imaju drugačije običaje i jedu vrlo različitu hranu, uključujući veliku količinu gorke lubenice i kurkuminskog čaja, na primjer. Ali, kako ćete saznati u ovoj znanstveno činjeničnoj i jako čitkoj knjizi, opća načela življenja na okinawski način nisu strana. Doista, ona su vrlo pristupačna svakome i sasvim konzistentna s posljednjim medicinskim istraživanjima o zdravom načinu života i zdravom starenju.

Ključevi njihove dugovječnosti su:

-Zdrava prehrana, temeljena na cjelovitim žitaricama, raznolikom povrću, voću, ribi i sojinim proizvodima.
- Tjelesno vježbanje, koje je i aerobično i anaerobično, te naglašava fleksibilnost.
- Duhovni nazor, koji im omogućava živjeti u harmoniji s prirodom i jedan s drugim.
- Uspješna integracija Istočne i Zapadne zdravstvene njege, snažna društvena potpora kao i osjećaj neovisnosti i samo-odgovornosti za zdravlje.

«Okinawski program», koji je prikazan u knjizi, je 4-tjedni program kojeg su osmislili međunarodno priznati stručnjaci, temeljeći ga na zapanjujućim rezultatima znanstveno dokumentiranih dvadesetpetogodišnjih Okinawskih stogodišnjačkih studija, koje je sponzoriralo japansko Ministarstvo zdravstva. Knjiga otkriva njihova revolucionarna otkrića o prehrani, vježbama i načinu života, koji Okinawce čini najzdravijim i najdugovječnijim ljudima na svijetu.

***

Dr. Bradlev J. Willcox je istaknuti liječnik, internist i gerijatar, s praksom iz Klinike Mayo, a na harvardskom Medicinskom fakultetu radi na Odjelu za starenje. Također je znanstvenik-rezident na Sveučilištu Ryukyus na Okinawi, Japan, gdje je suistraživač Okinawskih stogodišnjačkih studija.

Dr. D. Craig Willcox je medicinski antropolog i gerontolog. Radi kao profesor-asistent na Fakultetu za njegu na Sveučilištu prefekture Okinawa. Bradley je njegov brat blizanac s kojim je suistraživač Okinawskih stogodišnjačkih studija.

Makoto Suzuki je kardiolog i gerijatar. Profesor je i pročelnik katedre za gerontologiju na Okinawskom međunarodnom sveučilištu. Kao profesor također radi i i na Sveučilištu Ryukus. Vodeći je japanski znanstvenik poznat po svome dugogodišnjem istraživanju iz područja starenja. Glavni je pokretač i istraživač pionirskih «Okinawskih stogodišnjačkih studija».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –