Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Edwin Bernbaum

Put u Shambhalu

  • Nakladnik: MISL
  • Prijevod: Živan Filippi
  • 06/2008.
  • 266 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536306480
  • Cijena: 31.72 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Stoljećima su narodi Tibeta i Mongolije vjerovali u postojanje Shambhale (ili Shangri-le), mističnog kraljevstva skrivenog iza udaljenih planina sjeverno od Himalaje. Po tom vjerovanju, tamo postoji loza prosvijetljenih kraljeva koji čuvaju najvišu mudrost za doba kada sve duhovne vrijednosti u vanjskom svijetu budu izgubljene u ratu uništenja. Onda će, po proroštvu, veliki kralj izaći iz svoga utočišta kako bi porazio sile zla i uspostavio zlatno doba.

Oslanjajući se na tibetanske i sanskrtske tekstove, razgovore s lamama u Nepalu i Indiji, i na svoja vlastita putovanja na Himalaju, Edwin Bern­baum daje detaljan prikaz te fantastične legende, ispitujući njezinu utemeljenost u religiji i povijesti, kao i njezinoj povezanosti s arhetipskim mitovima, koji su utjecali kako na Istočne, tako i na Zapadne kulture.

Dok istražuje mit o Shambhali, pokazujući kako on simbolizira unutarnje, duhovno putovanje prema prosvjetljenju, Bernbaum vodi čitatelja preko stvarnog himalajskog terena, maglicama ispunjenih dolina i snijezima pokrivenih vrhunaca, koji su pomogli nadahnuti ideju o tajanstvenom utočištu skrivenom na dalekim planinama Srednje Azije.


***

Tibetanski mit o Shambhali privukao je malo pozornosti izvan Tibeta i Mongolije - svakako mnogo manje nego li zaslužuje. Zamisao o tajanstvenom kraljevstvu skrivenom iza dalekih snježnih planina ima unutarnju privlačnost koja je morala pobuditi široko zanimanje. Stoga sam napisao «Put u Shambhalu» za opću publiku bez posebnoga znanja o Tibetu ili tibetanskoj mitologiji i re­ligiji. Sama knjiga ne pretpostavlja prethodno znanje o tim područjima i izbje­gava uporabu tehničkih termina koji bi otežali njezino čitanje. Istodobno ona sadrži građu koja prije nije bila objavljena i koja bi trebala zanimati stručnjake u raznim područjima.

Građa u ovoj knjizi dolazi iz raznih usmenih i pismenih izvora. Prvi put sam čuo za Shambhalu 1969. godine od Utjelovljenoga lame iz Tengbochea, redovnika, opata tibetanskoga budističkoga samostana blizu Mount Everesta. Dva kasnija izleta u Nepal 1970. i 1972. godine u svezi projekata očuvanja tibetanskih knjiga na Himalaji pružila su mi prigodu saznati nešto više o skri­venom kraljevstvu. Sam mit sam počeo proučavati 1974., te sam proveo sedam mjeseci u Nepalu, Indiji i Sikimu od 1975. do 1976., intervjuirajući lame i svje­tovne ljude, prikupljajući tekstove i fotografije povezane sa Shambhalom.
 
Sama knjiga razvija se iz opisa mita prema tumačenju njegovoga unutar­njega smisla. Prva četiri poglavlja govore o Shambhali općenito, njezinom mo­gućem postojanju i njezinom odnosu prema drugim mitovima. Peto poglavlje pruža uvid u prirodu tibetanskoga budizma i mističnoga učenja koje se podu­čavalo u skrivenom kraljevstvu. Šesto poglavlje počinje stvarnim tumačenjem analizirajući što Shambhala simbolizira. Sedmo i osmo poglavlje iznose priče o putovanju u Shambhalu i prijevode vodiča koji opisuju put u to kraljevstvo. Deveto poglavlje tumači vodiče kao alegorije za putovanje u skrivene dubine uma. Deseto poglavlje detaljnije ispituje proročanstvo Shambhale i njegovu simboliku. Jedanaesto poglavlje povezuje mit sa svakidašnjim životom i za­ključuje knjigu.

U ovoj sam knjizi pokušao prenijeti unutarnje značenje mita o Shambhali kako bih pomogao današnjem zanimanju za njega. Stoga sam zauzeo stajalište sklono tibetanskom budizmu, pokušavajući prikazati tradiciju iz koje se mit razvio. Međutim, to ne znači da ja zagovaram tibetanski budizam već samo da osjećam kako on, zajedno s drugim religijskim tradicijama, može današnjim čitateljima ponuditi više vrijednih vrijednosti.

Moja svrha tijekom pisanja ove knjige nije bila niti dokazati određenu tezu niti dati definitivnu studiju, već upoznati čitatelja s mitom o Shambhali i predložiti način pristupa njemu - i dru­gim mitovima - koje čitatelji mogu držati kako zanimljivim tako i korisnim.

E. B.

***

Edwin Bernbaum je predavač, autor i planinar. Bavi se znanstvenim radom iz područja komparativne religije i mitologije. Autor je nagrađene knjige Sacred Mountains of the World (Svete planine svijeta). Doktorirao je na Azijskim studijama kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyu, gdje je pridruženi istraživač, a također je direktor Sacred Mountains Program-a (Programa za svete planine) na Mountain Institute-u, neprofitnoj organizaciji koja djeluje na Himalajama, Andama i Sjedinjenim Državama radi očuvanja planinskog okoliša i jačanja planinskih kultura.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –