Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir Radić

Lijepi i prokleti

  • Nakladnik: NCL Media Grupa
  • 04/2007.
  • 314 str., meki uvez
  • ISBN 9789539807564
  • Cijena: 100.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Pjesnik i kritičar Damir Radić napisao je roman koji nijedan hrvatski izdavač nije želio objaviti. Nagrađivani pjesnik i Nacionalov filmski kritičar dovršio je potkraj lipnja rukopis “Lijepi i prokleti“ i otada ga je uzalud pokušavao objaviti. Konačno ga je objavio u svojoj matičnoj kući. Razlozi tome mogli bi biti u tome što roman obiluje prizorima eksplicitnog seksa, i to u hetero, homo i mješovitim varijantama te što autor, pomalo okrutno, satirizira domaći književni establishment.

Okosnicu romana čini ljubavno-erotski četverokut pohotnih pripadnika zagrebačke građanske klase. Radić se na satiričan način u formi romana s ključem osvrće na hrvatsku književnu i javnu scenu s kraja 90-ih, a posebno se orno obračunava s tada popularnim FAK-om, Festivalom alternativne književnosti, koji se kod njega zove Festival undergorund književnosti - FUK.

Identiteti su namjerno slabo prikriveni, kako za književnike, tako i za druge javne osobe. Potencijalnih kupaca je mnogo, od onih koji će se prepoznati u likovima iz romana, do znatiželjnika koji će o njima htjeti što više doznati.

U romanu su i esejistički izleti u kojima Radić raspravlja o najrazličitijim stvarima, od prirode pornografije, preko glazbenih dosega Ivice Šerfezija i Mehe Puzića do značenja riječi purpurno/skrletno/grimizno.

Damir Radić rođen je u Zagrebu, 1966. godine. Diplomirao je povijest i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Autor je tri pjesničke zbirke (Lov na risove, 1999.; Jagode i čokolada, 2002.; Pokopana tajna, 2010.), jednog romana (Lijepi i prokleti, 2007.) te knjige filmskih kritika i eseja (Milenijsko kino – film na početku 21. stoljeća, 2017.), kao i online pjesničkog izdanja (Meko kao snijeg i toplo iznutra – najljepši hitovi i rariteti, 2006.

Također je autor četrdesetak filmova, od kojih su najpoznatiji kratkometražni Izgubljena u čekanju (2011.) i Ništa se ne može vratiti (2017.), srednjemetražni Mima i Marta – aktivistički ljubavni film (2012., suautorstvo sa Sanjom Ribičić) te dugometražni Posljednji dani ljeta (2018.). Dobitnik Nagrade Kvirinovih pjesničkih susreta, Nagrade “Vladimir Vuković” za filmsku kritiku i nagrade “Veliki Brcko” međunarodnog festivala nijemog filma “Pssst!”.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –