Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vlatka Jurić

O punom i praznom : pripovijetke

  • Nakladnik: Aora naklada
  • 09/2008.
  • 149 str., meki uvez
  • ISBN 9789537496111
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Kad je junakinji iz priče Vlatke Jurić bilo sedam godina, Starica je počela zavijati i u selu se sve promijenilo: majke su odjednom izašle na pragove i stale dozivati djecu što su se nevoljko uputila kućama, šutirajući lišće, prašinu i lopte, i vukući mlađe sestre za kike i uši.

Neke su majke već stajale na cesti, neke su već prašile turove, najednom je odasvud dopirao nezaslužen plač i bunt i ljutitost.

Očevima je u priči dana nezahvalna uloga da smrknuto obavljaju svoje poslove i očima upokoravaju djecu. Sljedećeg su dana s užeta su nestale sve pelene a djeca se više nisu smjela igrati u šumi, niti na jezeru, niti na Glavnoj Livadi".

***

Mudro naslovivši svoj prozni prvijenac “O punom i praznom”, autorica ga stavlja pred nas kao Roscheovu mrlju, pa će svatko u te riječi udahnuti vlastito značenje. Nekoga će ove priče asocirati na filozofski traktat, nekoga možda na erotske znakove, a ostale pak na one dvije odrednice čaše oko koje se spore pesimist i optimist. Pa iako u njezinoj naraciji značenja ima u izobilju, Vlatka Jurić čitatelju ostavlja dovoljno „punih" praznina u koje može ulijevati vlastiti doživljaj.

A sugestivnosti ovih priča teško se oteti, jer su pisane do grla u rafalnom, bogatom jeziku koji ne poseže za suvišnim ukrasima, a čije je punjenje spremno i za dulje prozne forme. Iza zbirke priča “O punom i praznom” stoji autorska osobnost na koju treba ozbiljno računati!

(Dorta Jagić)

*** 
Vlatka Jurić je rođena u središtu Zagreba, iz kojeg nije izbivala ni cesto, ni dugo, pa i sad. Živi petstotinjak metara od Trga bana Jelačića, sa psom, mačkom, papigicomi starom majkom. U svojem rodnom gradu je diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik i književnost, a za život je zarađivala uglavnom zahvaljujući znanju engleskog i brzog tipkanja. Podučavala je u jednoj osnovnoj, pet srednjih i još dvije privatne škole, a sad predaje na privatnom veleučilištu. Radno iskustvo je stjecala i kao prodavačica stakla i porculana, tajnica, novinarka, prevoditeljica stručnih tekstova i beletristike, a okušala se i u knjižarstvu. Obožava čokoladu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –