Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Salman Rushdie

Klaun Shalimar

  • Nakladnik: Izvori
  • 10/2008.
  • 406 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532033151
  • Cijena: 190.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Klaun Shalimar" je i politička napetica i burleskna komedija u kojoj se miješaju narodna predaja i fantastika, pop kultura i čarobni realizam. Premda tako izmiješanih žanrova i stilova, to je roman o ljubavi, časti i osveti. No na prvome mjestu kroz sve izbija pitanje: zašto na svijetu ima mržnje?

Riječ je, prije svega, o mržnji između raznih kultura. Što pretvara jedan raj suživota izmiješanih kultura preko noći u pakao? Rushdie prati taj razorni proces na primjeru Kašmira muslimama i hindusa, no on bi se mogao naći bilo gdje, pa i na našim prostorima ne tako davno.

Roman vodi čitatelja od Kalifornije do Indije i natrag maštovitim, bogatim jezikom opisa jednog fascinantnog sudara ljubavi i mržnje.


"Rushdiev 'Klaun Shalimar' spaja tri kontinenta: Ameriku, Aziju, Evropu. Priča putuje svijetom: Hollywood, Pariz, London, New York, New Delhi... I dotiče se baš svega. Indijsko-pakistanskog spora oko Kašmira. Francusko-njemačkog spora oko Alzasa. Holokausta. Vjerskih sukoba. Indijske kuhinje. Hollywoodskih tračeva. De Gaullea. Bugattija. Kašmirskog cvijeća... I naravno, televizije. Uglavnom, raznih povijesno-političko-kulturoloških čuda Rushdieva literarnog cirkusa.

Premda je uobičajena medijska slika Rushdiea slika crnomanjastog Warhola koji se sa sramežljivim osmjehom i suprugom manekenkom pojavljuje na crvenom tepihu newyorških društvenih happeninga, taj Rushdie ozbiljni je literarni radnik. Homeinijeva strelica možda ga je pretvorila u savršenu medijsku metu. Međutim, Rushdie je i nadalje ostao veliki književni šljaker. 'Klaun Shalimar' još je jedan spomenik tom grandioznom rintanju u beskrajnoj bjelini Worda.

Naravno, to povlači pitanje viškova i popustljivosti prema literarnoj vrućici, kako u stilskoj kićenosti tako i u multitematskoj grandomaniji. No u konačnici, takvo pitanje je deplasirano. Rushdiev literarni genij je jednostavno takav: on istodobno sjedi na tri stolice i tu nema pomoći."

( iz kritike Dragana Juraka )


***

Salman Rushdie autor je kod nas ranije objavljenih romana "Djeca ponoći"; "Sotonski stihovi"; "Sram"; "Maurov posljednji uzdah". Dobitnik je više prestižnih književnih nagrada i smatra se jednim od najvećih živućih pisaca.

Rodio se u indijskoj muslimanske obitelji u kojoj se govorio urdski i engleski jezik. Od 1961. živio u Engleskoj, gdje je pohađao elitnu školu Rugby, a potom studirao povijest na Sveučilištu u Cambridgeu. Nakratko glumio u putujućoj kazališnoj družini, a 1970 -81. izdržavao se pišući tekstove za reklame. Doživjevši književni uspjeh, živi kao profesionalni pisac.

Jedno od najpoznatijih i najvažnijih književnih imena današnjice, Salman Rushdie, svoje je zaista impresivno književno umijeće najprije pokazao u svom drugom, danas već klasičnom romanu «Djeca ponoći» (Midnight 's Children, 1981.). Slijede romani «Stid» (Shame, 1983) crna alegorijska bajka o političkom stanju u Pakistanu, te «Sotonski stihovi» (The Satanic Verses, 1988).

U ovom romanu, isprepletenim pričama i snovitim sekvencama tematizirajući identitet, migracije, odnos svjetovnoga i vjerskoga, te život britanskog multikulturalnoga društva, Rushdie izaziva pobunu muslimanskog fundamentalizma, koja kulminira smrtnom osudom (fetvom) što mu je, zbog "bogohuljenja", u veljači 1989. izriče iranski ajatolah Homeini. Knjiga je potom spaljivana, zabranjivana, izdavači i prevodioci proganjani i čak ubijeni.
Po razmjerima afera gotovo bez premca u novijoj povijesti, fetva je autora pretvorila u "slučaj", natjerala ga na skrivanje i zadugo onemogućila normalnu recepciju djela.

Na to se Rushdie javio dugom parabolom, pripovijetkom za djecu «Haroun i more priča» (Haroun and the Sea of Stories, 1990), koja, dugujući indijskoj pripovjednoj tradiciji, progovara o opasnostima i odgovornostima pripovijedanja.

Slijede romani: «Maurov posljednji uzdah» (The Moor's Last Sigh, 1995) palimpsestna je priča o dvostoljetnoj povijesti žid.-kršć. obitelji na prostorima Španjolske i Indije; «Tlo pod njezinim nogama» (The Ground Beneath Her Feet, 1999); zbirka priča «Istok Zapad» (East West, 1994); putopis «Jaguarov osmijeh: putovanje u Nikaragvu» (The Jaguar Smile: A Nicaraguan Journey, 1987), knjiga eseja «Imaginarne domovine» (Imaginary Ho-melands, 1991), «Fury» (2001), «Step Across This Line» (2003), «Shalimar The Clown» (2005) idr.

Roman «Djeca ponoći» 1993. godine nagrađen je posebnim priznanjem Booker of Bookers i time proglašen je najboljim romanom kojem je u četvrt stoljeća postojanja dodijeljena ta ugledna britanska književna nagrada. Knjige su mu prevedene na više od dvadeset svjetskih jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –