Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dražen Lalić

Obama : Strme staze do bijele kuće

  • Nakladnik: Adamić
  • 02/2009.
  • 173 str., meki uvez
  • ISBN 9789532194029
  • Cijena: 5.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova se knjiga temelji na postavci da treba steći temeljiti uvid u način na koji je Barack Obama postao predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, kako bi se dobila osnova za buduće razmišljanje o politici nove vlasti u najmoćnijoj zemlji svijeta.

Spoznaje znanstvenika, novinara i drugih mislećih ljudi o različitim obilježjima toga načina mogu doprinijeti ustanovljavanju odrednica i pravaca njegova predsjedničkog mandata, što je postupak kojega su u drugim prilikama koristili neki strani pa i hrvatski istraživači (budućega) razvoja politike i društva.

 Knjiga ima četiri cjeline. Prva je uvodna. U drugoj su sažeto izložene (domaća je javnost s njima bar djelomice već upoznata) informacije vezane za život i političku karijeru Baracka Obame do 28. kolovoza 2008. godine, kada je Nacionalna konvencija Demokratske stranke prihvatila nominaciju senatora iz Ilinoisa za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Ta cjelina uključuje opis uzbudljivoga nadmetanja za predsjedničku nominaciju u njegovoj stranci s Hillary Clinton.

U trećoj, središnjoj cjelini, autor iznosi spoznaje izravno vezane za kampanju i izbore u Americi koje je stekao za vrijeme svoga studijskog boravka u toj zemlji.

U četvrtom dijelu pokušava zaključno analizirati osnovne kulturne i političke aspekte izbora prvoga Afroamerikanca za predsjednika SAD. Te su cjeline sastavljena od poglavlja od kojih se svako tematski odnosi na staze ili dijelove staza kojima je Barack Obama morao proći - ili se probiti - kako bi ušao u Bijelu kuću.

U posebnom se prilogu na kraju knjige nalaze najvažniji Obamini govori, između ostalog pobjednički govor u Grant parku (Chicago), održan 5. studenog 2008. kao i povijesni govor Martina Luthera Kinga, održan u Washingtonu, 28. kolovoza 1963.

Dakle, tema je ove knjige Obamin put do Bijele kuće. Preciznije, u njoj autor pokušava opisati i analizirati staze – jer za razliku od svoga prethodnika, Obama uglavnom nije imao bogatih i moćnih članova obitelji i prijatelja da mu otvore širok put do političkoga uspjeha - kojima se uspinjao i naposljetku popeo na položaj najmoćnijega čovjeka na planeti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –