Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Elmore Leonard

Gore u njenoj sobi

  • Nakladnik: Leo-commerce
  • Prijevod: Predrag Raos
  • 06/2009.
  • 338 str.,
  • ISBN 9789532182354
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Što zaključiti ako si se rodio isti dan i sat kao i Heinrich Himmler u istom rodilištu i ličite jedan drugome kao jaje jajetu?! A baš se to dogodilo Walteru Schoenu - no dok je njegov, kako vjeruje, brat blizanac, postao šefom SS-a i prvi čovjek do Hitlera, on je tek skromni mesar u Detroitu koji veliča vođu Njemačkog Reicha i kolje stoku na crno... Kako se uspeti do bratove veličine - i to dok su njihove zemlje u ratu?

A onda se u sve to upletu šefica špijunske mreže i njezin suludi transvestiti, odbjegli njemački zatvorenici i šerif koji im je za petama, vođe američkih nacista i njegova bivša žena... rezultat je nerazmrsivi zaplet kakav je svojstven E. J. Leonardu.


***

Elmore John Leonard Jr. (New Orleans, Louisiana, 11. listopada 1925.) je američki romanopisac i filmski scenarist. Njegovi prvi romani na tržištu su se pojavili tijekom pedesetih, a većinom se radilo o westernima. Kasnije je počeo pisati romane više tematskih sadržaja, misterioznog i kriminalističkog žanra, kao i filmske scenarije. Prema njegovim su romanima snimljeni brojni filmovi od kojih je vjerojatno najpoznatiji Uhvatite maloga snimljen 1995. prema romanu kojeg je napisao pet godina ranije, a 1999. je napisao njegov nastavak pod naslovom "Sve je cool". ( bilješka o autoru: HR Wiki )

Školovao se na Sveučilištu Detroit. Počinje objavljivati sredinom pedesetih, isprva vestern-romane i scenarije, a kasnije počinje pisati romane više tematskih sadržaja, misterioznog i kriminalističkog žanra. Tako je 1970-ih, nizom uspjelih romana kao što su «Nepoznati br. 89» (Unknown Man No. 89, 1977) i «Prijevara» (The Switch, 1978) stekao veliku popularnost.

Njegovi kriminalistički romani odstupaju od konvencionalnih žanrovskih odrednica i nemaju sveznajućeg detektiva koji otkriva počinitelja zločina. Umjesto toga Leonard stavlja težište na iznimno živ i sočan dijalog te slikovitu karakterizaciju sporednih likova iz širokog raspona društvenih slojeva. Pozitivni likovi razlikuju se od negativnih samo po višem stupnju socijalizacije i većoj snalažljivosti.

Najuspjeliji su mu romani: «La Brava» (1983), «Sjaj» (Glitz, 1985), «Banditi» (Bandits, 1987), Freaky Deaky (1988), «Cuba Libre» (1998), «Killshot» (1989), «Uhvatite maloga» (Get Shorty, 1990), «Maksimalni Bob» (Maximum Bob, 1991), «Rum Punch” (1992), “Out of Sight» (1996), «Be Cool» (1999)...

Odlikuje se istančanim smislom za jezik i svojstvenim korištenjem kolokvijalizama i slanga. Njegovi su romani doživjeli mnoštvo prijevoda a većina je i uspješno ekranizirana («Uhvatite maloga», 1995; « Jackie Brown”, 1997...).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –