Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Elmore Leonard

Pronto

  • Nakladnik: Leo-commerce
  • Prijevod: Predrag Raos
  • 06/2009.
  • 310 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532182361
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U životu baš ne ide uvijek sve po planu!

A Harry Arno je desetljećima sve vrlo pažljivo planirao, i još rano zaključio da je za odlazak u mirovinu najbolja baš 65. godina života, kad će moći početi u miru uživati svoju pošteno zarađenu ušteđevinu, skupljenu dugogodišnjim potkradanjem mafijskih šefova.
I da je to učinio, pametno bi učinio.

Ali je odlučio pričekati još godinu dana i tako poremetio plan što ga je slagao već četiri desetljeća. Godinu dana za kojih se može dogoditi baš svašta. Recimo da postane pijun u velikoj igri, u kojoj je njegova glava tek mamac na koji se hvataju velike ribe...

Poslije čega sve postaje moguće, u nenadmašnom i sasvim nepredvidljivom zapletu - tako rijetkim u poplavi stereotipnih krimića - kakav je mogao stvoriti samo Elmore Leonard, jedan od divova kriminalističkog žanra.

Školovao se na Sveučilištu Detroit. Počinje objavljivati sredinom pedesetih, isprva vestern-romane i scenarije, a kasnije počinje pisati romane više tematskih sadržaja, misterioznog i kriminalističkog žanra. Tako je 1970-ih, nizom uspjelih romana kao što su «Nepoznati br. 89» (Unknown Man No. 89, 1977) i «Prijevara» (The Switch, 1978) stekao veliku popularnost.

Njegovi kriminalistički romani odstupaju od konvencionalnih žanrovskih odrednica i nemaju sveznajućeg detektiva koji otkriva počinitelja zločina. Umjesto toga Leonard stavlja težište na iznimno živ i sočan dijalog te slikovitu karakterizaciju sporednih likova iz širokog raspona društvenih slojeva. Pozitivni likovi razlikuju se od negativnih samo po višem stupnju socijalizacije i većoj snalažljivosti.

Najuspjeliji su mu romani: «La Brava» (1983), «Sjaj» (Glitz, 1985), «Banditi» (Bandits, 1987), Freaky Deaky (1988), «Cuba Libre» (1998), «Killshot» (1989), «Uhvatite maloga» (Get Shorty, 1990), «Maksimalni Bob» (Maximum Bob, 1991), «Rum Punch” (1992), “Out of Sight» (1996), «Be Cool» (1999)...

Odlikuje se istančanim smislom za jezik i svojstvenim korištenjem kolokvijalizama i slanga. Njegovi su romani doživjeli mnoštvo prijevoda a većina je i uspješno ekranizirana («Uhvatite maloga», 1995; « Jackie Brown”, 1997...).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –