Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maja Gluščević

Tišina, snima se! : (Avanture jednog psa sa snimanja filma Vuk samotnjak)

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 02/2010.
  • 186 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530612966
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman "Tišina, snima se" prati nastajanje filma "Vuk samotnjak", koji je prema istoimenom romanu Maje Gluščević 1972. godine snimio Obrad Gluščević sa Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi.

Zasigurno se sjećate one dirljive priče o prijateljstvu dječaka Ranka i strašnog vuka samotnjaka, koji, zapravo, uopće nije vuk već – pas. I to policijski, koji je zaostao za njemačkom vojskom.

U svojem novom romanu Maja Gluščević prisjeća se zgoda i nezgoda sa snimanja filma. I to ne samo svojih, nego i Hundovih, pa ovaj roman ima dva pripovjedača – skriptericu filma i naslovnog glumca, psa.

Žanrovski, roman možemo odrediti kao mješavinu animalističkog romana (romana o životinjama) i dokumentarnog romana o snimanju filma.

Za one koji žele znati više, knjiga je opremljena posebnim dodacima, pogovorom urednice, Miroslave Vučić, posebnom bilješkom o spisateljici i njezinom bibliografijom, razgovorom s Slavkom Štimcem, bilješkom o ilustratoru Aleksandru Žiljaku, rječnikom nepoznatih riječi i pojmova, te filmskim leksikonom.

***

"Priče nastale u radionici Maje Gluščević vrhunska su literatura za djecu s jedinstvenom temom koju Maja znalački provlači kroz sve svoje knjige. U središtu je priče, bez obzira na to događa li se ona u prošlosti ili u sadašnjosti, u okolici Zagreba ili, pak, u slavonskome ili dalmatinskom selu, iskreno prijateljstvo između djece i životinja.

U Majinim pričama životinje ne govore, no Maja ih prikazuje kao razumna i osjećajna bića - što, uostalom, i jesu. A njihovi mali prijatelji zaštitnici, djevojčice i dječaci, hrabri su mali ljudi koji se s brižnom ljubavlju odnose prema svojim četveronožnim prijateljima prolazeći s njima kroz mnoge pustolovine, koje mogu zabaviti i djecu i njihove roditelje.

Iako je vrlo uspješno pisala o magarcu Sivku, smeđemu medvjediću i njegovoj gorostasnoj majci te o kreštavoj papigi, Maja je najuspješnija upravo u onim romanima u kojima su glavni likovi psi.

O svojoj ljubavi prema psima i sposobnosti razumijevanja toga bogatog psećeg svijeta prepunoga ljubavi i odanosti Maja je zapisala:

"Više se i ne sjećam koliko je pasa prošlo kroz moj život - Bunco, Piki, Argo, Reks, Tonić, Ðekić... Sprijateljila sam se i s onim lijepim i pametnim vučjakom koji je glumio u "Vuku samotnjaku", i s onim golemim Bundašem koji je bio peti član dječje družbe iz televizisjke serije "Jelenko", a mnogi su od tih mojih četveronožnih prijatelja ušli i u moje priče. Pišem o njima jer ih veoma volim. Čak mi se čini da mije sada, pod stare dane, njihovo društvo najdraže. Čini mi se kao da ih sve bolje razumijem, a i oni mene. Evo i sada točno znam što misli moj Džeki koji sjedi usred sobe i pilji u mene. Misli: Daj, prekini! Dosta je! Sunce sja, idemo u šetnju! Ima Džeki pravo. Kad počnem pričati o psima, ne znam prestati." (Iz pogovora : Miroslava Vučić)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –