Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vasilij Semjonovič Grossman

Sve teče...

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Fikret Cacan
  • 11/2010.
  • 212 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532661927
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Pa ipak je stoljeće ruske povijesti odredilo da Lenjin, koliko god to divlje i čudno zvučalo, sačuva prokletstvo Rusije: vezu njezina razvoja s neslobodom, s kmetstvom. Samo oni koji napadnu temelj nad temeljima stare Rusije – njezinu ropsku dušu – mogu se zvati revolucionarima."

„Sve teče...“ jedan je od najpotresnijih i najsnažnijih romana o životu u Sovjetskom Savezu, o užasima boljega i pravednijega svijeta.

Vasilij Grossman u romanu-eseju napisanom početkom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, a u SSSR-u prvi put objavljenom tek za perestrojke, rastočio je kroz život i razmišljanja Ivana Grigorjeviča, čovjeka koji je kao i mnogi nevin proveo tridesetak godina u gulagu, ideju revolucije i borbe za pravdu koja se izgubila u gladi u Ukrajini, u zatvorima u Moskvi i Petrogradu te zauvijek nestala u Sibiru.

***

Vasilij Semjonovič Grossman ruski je književnik židovskih korijena. Rođen je 1905. u Berdičevu, a umro 1964. u Moskvi. Završio je kemijski fakultet. Godine 1934. objavljuje novelu o životu rudara “Glyukauf” i priču o građanskom ratu “U gradu Berdičevu”. Zbog uspjeha prvih djela (pohvalio ga je i Gorki) Grossman odlučuje postati profesionalni pisac. Borio se na bjeloruskoj i ukrajinskoj fronti. Godine 1942. piše novelu “Besmrtni narod”. Za sudjelovanje u bici za Staljingrad nagrađen je Ordenom crvene zvijezde.

Najveći uspjeh postiže knjigom „Treblinski pakao“, u kojoj piše o holokaustu. Epski roman „Za pravu stvar“ (1952.) napisan je u tradiciji Lava Tolstoja i govori o Staljingradskoj bitki. Grossman je zbog velike kritike morao preurediti roman. Roman „Život i sudbina“, na kojem je radio od pedesetih godina, objavljuje se u SSSR-u tek 1988. Roman je 1961. konfisciran, ali je sačuvana kopija došla do Zapada. Zajedno s romanom konfiscirana je i novela “Sve teče”. Grossman piše novu varijantu novele, koju završava 1963. (u inozemstvu je objavljena 1970., a u Sovjetskom Savezu 1989.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Sve teče... - Vasilij Semjonovič Grossman –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –