Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Giorgio Agamben

Goloća

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Vanda Mikšić, Ivan Molek
  • 10/2010.
  • 164 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537355661
  • Cijena: 100.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Nizom kratkih ogleda okupljenih u ovoj knjizi Giorgio Agamben vraća se najurgentnijim i najaktualnijim motivima svojih istraživanja: od slavlja, koje neočekivano dovodi u vezu sa suvremenom bulimijom, do goloće, koju analizira kroz prizmu skrivenih teoloških implikacija; od problema slavnoga tijela blaženih, koji posjeduju želudac i spolne organe iako ne jedu i ne vode ljubav, do nove figure impersonalnog identiteta što ga biometrijski uređaji danas nameću čovjeku.

Sve te teme prožima pitanje nedjelatnosti, koju autor ne shvaća kao dokolicu i inertnost, nego kao paradigmu ljudskoga djelovanja i nove politike. Upravo to nedjelatno činjenje definira ničiju zemlju kojom se kreće Agambenovo pismo, pismo koje je spalilo svoje osobne dokumente, bivajući istodobno misao i književnost, digresija i filološki prinos, metafizička rasprava i zapis o običajima.


***

Giorgio Agamben spada u nekolicinu suvremenih filozofa poput Slavoja Žižeka ili Tonija Negrija čija radikalna misao oblikuje javne debate o globalnom političkom poretku. Profesor je estetike na Sveučilištu u Veroni i filozofije na Collège International de Philosophie u Parizu. Autor je brojnih studija, od kojih su najpoznatije: “Nadolazeća zajednica” (1990), “Homo sacer: Suverena moć i goli život” (1995), “Sredstva bez ciljeva: Bilješke o politici” (1996), “Što ostaje od Auschwitza: Svjedok i arhiv” (1998), “Potencijalnosti: Sabrani filozofski ogledi” (1999) i “Izvanredno stanje” (2003).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –