Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stjepan Gjurinek

Krugovi nove budućnosti

  • Nakladnik: AGM
  • 10/2010.
  • 166 str., meki uvez
  • ISBN 9789531743761
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Malo koji fenomen suvremenog doba je toliko vidljiv i u isto vrijeme toliko neshvatljiv kao što su to piktogrami u usjevima. Kod autentičnih piktograma do sad je izmjereno sve što se moglo izmjeriti, od raznih zračenja, zvukova, čestica elemenata, načina kako su biljke povijane, specifičnosti lokacija pojavljivanja... Sve to nije dalo naslutiti najbitnije - kako i zašto nastaju te tko i kako stvara te složene strukture od nekoliko stotina metara?

Ovo nije još jedna knjiga o piktogramima u usjevima jer što se o njima moglo saznati „tvrdim“ činjeničnim putem, saznalo se.

Stjepan Gjurinek napravio je novi iskorak u smjeru traženja odgovora o tom fenomenu, povezivanjem s druga dva, jednako neobična, ali manje poznata fenomena - piktogramima u ledu i snijegu te tajanstvenim svjetlosnim krugovima na pročeljima zgrada.

Uočavanje srodnosti ovih fenomena - koji se zbivaju u svjetlosti, vodi i usjevima - originalna je točka u posustalom istraživanju fenomena piktograma. Ako ista inteligencija stoji iza tih, svake sezone sve složenijih geometrijskih prikaza, koja bi to mogla biti, zapitao se autor.

Možda nešto toliko sveprisutno, čijeg postojanja jedva da smo svjesni, na sličan način kao što riba možda doživljava vodu?

***

Dr.sc. Stjepan Gjurinek (rođen 1952. godine u Zagrebu) dugogodišnji je interdisciplinarni istraživač, a posebno zainteresiran za tehničku kulturu starovjekih naroda i uzroke povijesnih kataklizmi. Sedamdesetih godina studirao tehnologiju keramike i vanjsku trgovinu, na Zagrebačkom sveučilištu magistrirao 1979., a doktorirao 1985. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1982. stječe licencu sveučilišnog predavača. Afirmirani je stručnjak u građevinskoj kemiji i rukovoditelj je tvrtke za specijalne zaštite i primjenu novih materijala. Djeluje i kao publicist, a autor je knjiga „Homo X“ (u kojoj se bavio nastankom čovjeka i prvih civilizacija) i „Tragovi velike sibirske eksplozije“.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –