Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Pavičić

Kraj novina : Dnevnik 1976./1977./1978.

  • Nakladnik: Naklada Pavičić
  • 12/2010.
  • 278 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536308873
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Sudske su zabrane novina u soc. Jugoslaviji bile rijetke. Sve redakcije bile su pod režimskom kontrolom i do zabrana bi dolazilo samo kad bi se neka otrgla kontroli. Kontrolori su na raspolaganju imali bogat arsenal metoda za discipliniranje neposlušnih redakcija i nepoćudnih novina, od drugarske kritke i dobronamjernih upozorenja do personalnih intervencija i gašenja novina iz nepolitičkih, najčešće financijskih razloga.

Tako je bilo i s legendarnim zagrebačkim tjednikom "Vjesnikom u srijedu" koji je prestao izlaziti za Božić 1977. (pokrenut 1952.). Formalno je ukinut iz financijskih razloga, a stvarno zbog toga što se usprotivio volji komunističke vlasti. VUS je objavio negativnu Mandićevu kritiku pjesme "Što bi morao komunizam" Gorana Babića posvećene Titu, bio optužen za političku diverziju i kad se nije htio javno pokajati, ukinut je iz financijskih razloga. Kraj tih velikih novina, koje su u najboljim danima dosezale nakladu od 350.000 primjeraka, središnja je tema ove knjige.
Njezin autor Josip Pavičić (Bjelovar, 1944.), kao VUS-ov kazališni i književni kritičar, komentator i posljednji urednik Kulturne rubrike, bio je neposredni svjedok i sudionik zbivanja koja su prethodila gašenju slavnih novina.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –