Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nikica Mihaljević

Za vratima domovine : Sudbine i pogledi hrvatskih intelektualaca u emigraciji od 1945. do 1990.

  • Nakladnik: Naklada Pavičić
  • 04/2011.
  • 432 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536308934
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Djelovanjem hrvatskih intelektualaca u političkoj emigraciji u doba Jugoslavije bavila se tajna policija. Otkad je stvorena Republika Hrvatska, nekadašnja emigrantska politička aktivnost ne zanima gotovo nikoga. Rijetka je iznimka publicist, leksikograf i prevoditelj Nikica Mihaljević (r. 1949. u Vukovaru), koji se posljednjih godina sustavno bavi proučavanjem hrvatskog emigrantskog novinstva, periodike i nakladništva.

U ovoj ga knjizi zaokupljaju "sudbine i pogledi" najvažnijih osobnosti hrvatske emigracije nakon II. svjetskog rata, u rasponu od Ante Cilige, Tiasa Mortigjije, Bogdana Radice, Jure Petričevića i Vinka Nikolića do Hrvoja Lorkovića, Jakše Kušana i Zlatka Markusa. Neki su od tih autora imali osiguranu građansku egzistenciju, većina se gombala s materijalnom oskudicom, a svi su bili u stalnoj opasnosti od tajne jugoslavenske policije koja ih je sve odreda, bez obzira na stvarna politička opredjeljanja, tretirala/proganjala kao ustaše.

Između emigranata i intelektualaca u domovini bio je podignut teško probojan zid. Intelektualci izvan zemlje još su ga nekako i svladavali, jer živjeli su u slobodnim zapadnim društvima, ali oni u zemlji gotovo nikako. Za većinu njih zbivanja u emigraciji bila su tamna strana Mjeseca. Mihaljevićeva je knjiga u tome smislu otkriće: s mnogim činjenicama iz ove knjige današnji će se čitatelj prvi put sresti.

Knjiga donosi pregled tema koje su dominirale u emigrantskoj periodici i nakladništvu te omogućuje uvid u glavne teze i ideje koje su se zastupale u emigrantskim tekstivima. Zbog opsežne građe, autor se morao koncentrirati na nekoliko ključnih povijesnih tema i događaja, a to su, uz trajno aktualnu problematiku hrvatske državnosti, Hrvatsko proljeće, Deklaracija o hrvatskom jeziku iz 1967. i studentska gibanja 1968.

Kuriozum knjige je poglavlje o reakcijama hrvatskih emigranata na marksistički časopis Praxis i rasprave što ih je on izazivao.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –