Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Georges Bensoussan

Europska strast za genocidom : Povijest genocidnih djela i ideja

  • Nakladnik: TIM press
  • 12/2010.
  • 316 str.,
  • ISBN 9789537177485
  • Cijena: 25.22 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Bensoussanovo djelo govori o Europi kao golemoj ubojitoj napravi koja služi genocidnim ciljevima. Takva Europa, prema autoru, gradila se skoro dvije tisuće godina i bila je uperena protiv široke palete Drugih, među kojima svojom odbojnošću, kao i razmjernom brojnošću žrtava, prevladavaju Židovi.

Iako ne tematizira Europu 21. stoljeća, nego samo opominje kako je ona izgledala prije, Bensoussan opisuje jednu strukturu koja se iz povijesti prelijeva u sadašnjost; on je otkriva u sadašnjosti gdje je u latenciji. Struktura je uvijek ista, premda ovu potrebu za Drugim podmiruju i drugi, a ne samo Židovi.

Knjiga je od posebne važnosti jer se, kao što Bensoussan drži, ljudi napajaju vjerovanjima prethodnih generacija pa je bitno napraviti svojevrsnu intelektualnu arheologiju užasa iz prethodnog stoljeća ne zbog toga da bismo si pripisali funkciju suca ili tužitelja, već da bismo obavili onu zadaću koja bi trebala biti zadaćom svakog normalnog čovjeka. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –