Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jean Paul Mongin Laurent Moreau

Ludi dan profesora Kanta : (prema životu i djelu Immanuela kanta)

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • Prijevod: Vanda Mikšić
  • 03/2011.
  • 64 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789530608627
  • Cijena: 75.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Originalna serija lijepo ilustriranih knjiga o velikim filozofima namijenjena malim čitateljima (ili još bolje malim slušateljima kojima će ih čitati njihovi roditelji).


Immanuel Kant
(1724. - 1804.)

Iako je doživio duboku starost, Kant nikada nije napustio Konigsberg. Upravo je ondje, usred nordijskih ledenjaka, cijeli život razmišljao o zakonitostima ljudskog uma. Zahvaljujući neumornim proučavanjima, prikupio je brojne spoznaje.

Njegova rasprava o naravi čovjekova poimanja, pod nazivom "Kritika čistoga uma", neko je vrijeme bila nepoznata, no kada je bogatstvo ideja koje je sadržavala izašlo na vidjelo, postala je prava senzacija. Otada je poticaj mnogim književnim djelima i filozofskim promišljanjima.

Nakon te rasprave Kant je napisao i "Kritiku praktičnoga uma", koja se bavi ćudoređem, te "Kritiku rasudne moći", u kojoj proučava prirodu lijepoga. Ista je teorija u osnovi svih triju rasprava koje obuhvaćaju zakonitosti ljudskog uma - prirodna načela te razmišljanja o ljepoti u prirodi i umjetnosti.

( Prema Madame de Stael, O Njemačkoj, 1810. )


***
 
Jean Paul Mongin stručnjak je za njemačku filozofiju. Iako je neko vrijeme radio kao nastavnik, više voli pisati priče. Otkako je postao otac, čvrsto vjeruje da će djeca promijeniti svijet.

Laurent Moreau, pak, nije veliki filozof nego veliki momak koji crta čovječuljke. Dosad je djela objavljivao u izdavačkim kućama Rouergue, Helium i Actes Sud Junior. Živi i radi u Strasbourgu.© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –