Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Daniel Kehlmann

Slava

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Latica Bilopavlović Vuković
  • 05/2011.
  • 192 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532662153
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon što pisac dosegne svjetsku slavu, a upravo to dogodilo se Danielu Kehlmannu s romanom "Mjerenje svijeta", o čemu još može pisati? U svome novom romanu Kehlmann piše baš o tome što se događa kada postanete slavni, što učiniti kada vas odjednom svi počnu zvati jer vam je slučajno dodijeljen telefonski broj slavne osobe ili kako se osjeća pisac koji putuje diljem svijeta od jednoga Goethe instituta do drugoga da bi predstavio svoj uspješni roman i odgovarao na uvijek ista, često glupa pitanja.

U "Slavi", romanu u devet priča, Kehlmann iznova dokazuje svoju spisateljsku genijalnost spajajući junake slučajnim događajima te tako u prozi potvrđuje Lorenzovu tezu o zamahu leptirovih krila.

Zabavna, prepuna suptilnoga humora i fine ironije, "Slava" prikazuje, ironizira i ismijava suvremenu kulturu celebrityja, geekove, književne zvijezde i Liječnike bez granica. Daniel Kehlmann bez pardona parodira svijet u kojem živimo, čiji je dio i sam, i u kojem samo slavni, kako god to postigli, imaju pravo na postojanje.

Daniel Kehlmann rođen je u Münchenu 1975. u obitelji umjetnika, s kojom se kao šestogodišnji dječak preselio u Beč. Ondje se školovao u isusovačkom kolegiju te  studirao filozofiju i njemački jezik. Živi u Berlinu, Beču i New Yorku.

Iznimnu popularnost stekao je romanima "Mahlerovo vrijeme", "Ja i Kaminski", "Mjerenje svijeta", "F" i "Slava", koji su kao izvorna i prijevodna izdanja odmah po objavljivanju postali bestseleri. Gostujući je predavač na više njemačkih sveučilišta i u New Yorku. Kritičkim i esejističkim tekstovima zastupljen je u utjecajnim publikacijama; jedna od nekoliko njegovih zbirki eseja, "Izmišljeni dvorci", objavljena je i na hrvatskom jeziku. Za svoje knjige, prevedene na više od četrdeset jezika, dobio je brojne nagrade i priznanja, između ostalih nagrade Candide, Zaklade Konrad Adenauer, Doderer, Kleist, WELT i Thomas Mann, a nedavno i nagrade Friedrich Hölderlin, Schubart i Anton-Wildgans.

Roman "Mjerenje svijeta" (2005.), o Alexanderu von Humboldtu i Carlu Friedrichu Gaussu, najveći je književni uspjeh u njemačkoj poslijeratnoj literaturi, dok se roman "Tyll" (2017.) godinu dana nalazio na njemačkim listama najprodavanijih knjiga i 2020. bio u finalu The International Booker Prize. Kehlmann je autor i niza drama i filmskih scenarija, a Netflix je otkupio prava za TV seriju prema Tyllu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –