Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milan Zagorac

Spojene vožnje

  • Nakladnik: Studio TiM
  • 10/2011.
  • 160 str., meki uvez
  • ISBN 9789537780029
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ovo je priča o jednom gradu, jednoj zemlji i jednom vremenu. Ispričana iz perspektive vozača taksija kroz čije vozilo prolaze ljudi različitih sudbina, preokupacija, svjetonazora, zanimanja, podrijetla... a svi oni upotpunjuju mozaik suvremenog društva.

Upoznat ćete narkomane, šminkere, kokete i njihovu egzaltiranu bahatost, pijane maloljetnike koje se pod rame mora odvoditi do kućnih vrata, stare kriminalce i “madamme”, dijalizirane pacijente koje je snašao “fantastičan” termin od dva do pet sati ujutro, radnike, turiste... stalne i slučajne klijente koji koriste taksi prijevoz.

Paralelno s dnevnim i noćnim svijetom jednoga grada teče i priča o jednoj prosječnoj obitelji koja je s vremenom došla do svoga kraja, a koju je uzdrmala očeva transformacija u neobuzdanog rokera (što priliči slobodnom pedeset i nešto godišnjaku do motora i otvorene ceste?) i njegov odlazak od kuće. A “krivnju” za to snose odrasla neuspješna djeca i mlađi sin koji nikako da završi srednju školu te “glupa žena koja je vječno plaćala policijske kazne za krivo parkiranje i pokrivala tatu pred nezahvalnom djecom koja nisu znala da se tata trudi, ali, eto, baš mu i ne ide...”

A uza sve to roman prati i tragičnu sudbinu hrvatskog književnika Janka Polića Kamova “koji je tako minuciozno, iskreno i duboko opisao duševna stanja, kako svoja, tako i svih njemu bliskih ljudi, svoju obitelj, svoje sestre, svoju braću, njihovu smrt, svoje gradove, svoju zemlju, Europu, svoju materijalnu bijedu, strahove, demone koji ga guše, koji je tako iskreno govorio da su drugi rekli da je – psovač...”

Tri različite priče na kraju se spajaju u jednu – onu svakodnevnu, životnu, u kojoj se svi, barem donekle, možemo prepoznati.

Milan Zagorac je rođen 1976. u Rijeci. Završio je studij hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci 2000. godine. Od 1997. do 2001. bio je pomoćnik glavnog urednika časopisa Rival koji je vodio Mladen Urem. Od 2002. radio je kao pomoćnik glavnog urednika u Izdavačkoj kući Adamić, od 2005. do danas vodi sa suprugom Tamarom Modrić izdavačku kuću Studio TiM. Od 2009. do 2013. bio je direktor Izdavačkog centra Rijeka i njegov glavni urednik. Od 2013. sudionik je i suorganizator Ri Lita, suosnivač i urednik časopisa i portala za književnost i umjetnost Književnost uživo, urednik nekoliko edicija u elektroničkom i klasičnom izdavaštvu. Objavljuje kritičke tekstove, osvrte, recenzije, prikaze, eseje, poeziju i prozu od 1997. u Rivalu, Plimi, Književnoj reviji, Književnoj Rijeci, Riječima, Novoj Istri, Vijencu, Studentskom listu, Novom listu, Korzo.netu, Magazinu GKR te nizu portala na kojima redovito objavljuje kolumne i književne osvrte. Uredio je i objavio više od 400 naslova u izdanju Adamića, Studija TiM, Rivala, ICR-a kao i skupine Ri Lit i Književnosti uživo.

Do sada je objavio sljedeće knjige: "Dan velikih valova", antologija Rivalova naraštaja (izbor iz časopisa Rival uz kritički pogo vor, koautorstvo s Goranom Ušljebrkom i Mladenom Uremom, Rival, 2001.); "Želiš li pogledati sunce u ponoć?" (roman, Adamić, 2002.); "Jeste li kupili direktoru parkerice" (roman, Studio TiM, 2006.); "Janko Polić Kamov, njegovo i naše doba" (esej, koautorstvo s Mladenom Uremom, ICR, 2010.); "Spojene vožnje" (roman, 2011. Studio TiM); "Vražji prolaz" (roman, 2014., Studio TiM); "Simpatija za luzere na riječki način" (izabrane kolumne, Studio TiM, 2015.); "Objava po povratku iz crne šume – simboli vječnog sazrijevanja" (esej, Studio TiM, 2015.), "Noina velika avantura" (roman za djecu, Studio TiM, 2016.), "Noćni ekspres" (roman, Studio TiM, 2017.), "Kralj ribar" (roman, Studio TiM, 2020.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –