Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dubravko Jelčić

Literatura o Antunu Gustavu Matošu

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 11/2011.
  • 508 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530606982
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U nacionalnoj književnoj historiografiji ime Antuna Gustava Matoša (1873. - 1914.) ima ključno značenje. Najistaknutiji naš modernist - pjesnik, novelist, putopisac, esejist, kritičar, polemičar i feljtonist - za relativno kratkog života obilježio je književnu atmosferu svoga doba, stekao brojne sljedbenike i bitno utjecao ne samo na književno-kulturnu, pa i političku sliku svoga doba, već i na njezin daljnji smjer.

Zauzevši središnje mjesto u nacionalnom književnom kanonu, postao je nezaobilazan dio mišljenja o modernoj hrvatskoj kulturi. O takvoj Matoševoj poziciji najbolje svjedoči bogata literatura o njegovu životu koja je nastajala od prvog pojavljivanja do danas.

Tako je s vremenom nastala bogata i raznovrsna porodica tekstova - od novinskih vijesti i članaka, preko brojnih eseja i kritika do rasprava i doktorskih disertacija - koja Matoša uvijek iznova ovjerava kao reprezentativnu kulturnu pojavu, a koju je u ovoj knjizi detaljno evidentirao književni povjesničar Dubravko Jelčić.


**

Kod pojedinih priloga, preuzetih iz drugih izvora, prilikom čitanja ispravljeni su tu i tamo pogrješni podatci koji su se potkrali ranijim popisivačima.

Ne treba ni spominjati da su svi prilozi svrstani u kronološki slijed, ali je potrebno reći da su knjige, u kojima se nalaze prilozi o Matošu, a na kojima je, prirodno, označena samo godina izlaska, svrstane u ovaj kronološki slijed različito. Ako bismo ih, bez iznimke, stavljali uvijek na početak godine u kojoj su izašle (kao što katkad čine poneki bibliografi), dogodilo bi se da bi pretiskivanje nekog teksta u knjizi stajalo u redoslijedu ispred njegova prvog objavljivanja u periodici, što je svakako nelogično.

A ako bismo ih opet stavljali beziznimno uvijek na kraj dotične godine, često bi recenzije o toj knjizi, u našoj bibliografiji, stajale ispred knjige same. Naravno, ijedno i drugo je besmislica. Zato sam knjige stavljao u pravilu uvijek neposredno ispred prve recenzije o njoj; a ako takve recenzije nije bilo, ili ako ona ne ulazi u ovu literaturu, tada sam knjigu stavljao na kraj godine.

U bibliografiji je svaki prilog napose zabilježen, bez obzira na to je li riječ o prvi put objavljenome ili pretiskanom tekstu. Svaki je pretisak posebno naveden uz svaki prilog, ako ih je bilo.

Dubravko Jelčić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –