Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Krušvar

Zaljubljeni duhovi

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 12/2011.
  • 200 str., meki uvez
  • ISBN 9789533043814
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Komercijalne priče za široke mase.

Ova knjiga priča mirne duše mogla se zvati "o ljubavi i ljuvenoj žudnji" u ljudima i njihovim svjetovima. Zoran Krušvar, naime, pametno, smjerno i britko gađa u molsku tipku za najšire općinstvo – ljubav u najužem i najširem smislu, ali bez pretencioznih bajanja i instrospektivnih unutarnjih solilokvija.

Naprotiv, i u "ljubavnim pričama za mladež", i u "ljubavnim pričama za starež", jasnom i dinamičnom rečenicom te zanimljivim dijalozima autor dosita hrani gladna čitateljska usta, koja jednom nabasavši na "ljubavnu po Krušvaru", bivaju vazda iznova gladna novih priča. U najuspjelijim od ovdje sakupljenih priča, autor precizno markira naše opće predodžbe o ljubavi, nipošto se ne libeći patetike kad mu ona sjedne na pripovjedačku kartu, još manje »sentiša«.

Ljubav je u Krušvarovim pričama počesto instrumentalizirana društvenom zbiljom. Ona je mnogokad tehnološki neodrživa, što bi se reklo, ali, s ironijom ili bez nje, to nije nimalo propitno s obzirom na duh vremena i nedođiju u kakvoj žive protagonisti autorovih priča.

Ljubav je, rekosmo, instrumentalizirana, i to nam se, štoviše, čini posve prirodno. Stoga neka nas nimalo ne čudi autorovo prividno podilaženje društvenom ukusu i tematska zloporaba novovjekih ljubavnih jada. Neka nas ne smetaju svi ti ovovjeki wertheri. Jer, oni su tu oko nas, znamo za njih i, ruku na srce, počesto patimo s njima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –