Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Denis Kuljiš

Wahrheit macht frei : Pet-šest priča o ustašama i partizanima, od Luburića do Karamarka

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 11/2011.
  • 106 str., meki uvez
  • ISBN 9789532223866
  • Cijena: 6.50 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Iz bilješke nakladnika:

Evo opet Kuljiš, reći će zasigurno mnogi uzevši u ruke ovu knjižicu, a nadajmo se da je neće lako ispustiti.

Ovih pet-šest eseja po izričitoj autorovoj želji nazvanih "Wahrheit macht frei" mogli bismo nazvati i forsiranjem jednog zakutnog potoka, ali zapravo i postavljanjem posve sveeuropskih pitanja. Jer kako čitamo u "U Europi", višestruko ljekovitom povijesnom putopisu, poput Hrvatske i svih četrdesetak zemalja u našem okolišu premreženo je istim traumatičnim ožiljcima, neobilježenim ratnim nepravdama, zatajenim jarcima i šumarcima, obiteljskim podjelama na bijele (ili crne) i crvene, još ima djedova koji za nedjeljnim ručkovima važno tumače unucima da su za sve krivi Židovi (ili komunisti)...

...e pa i kod Kuljiša za sve njih ima mjesta, ali nema igre skrivača. Ovo britko štivo otkriva nam kako je prešućena prošlost naših velikih nacionalnih dušebrižnika crvenija od pliša jeftinih kazališnih kulisa, ili pak masna kao papir u kolodvorskoj prčvarnici; u svakom slučaju pokazuje se kao nedostojan temelj poželjnoj budućnosti ovog naroda.

Kuljiševo pero doista voli provocirati, može djelovati uznemirljivo (što nije loše), može čak djelovati i svadljivo, ali ne ostavlja prostora za nesporazum o tome da je neumoljivo istjerivanje istine na čistac najbolji lijek za duševno zdravlje nacije. Naravno, i pojedinaca, a pogotovo njihovih unuka.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –