Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Steve Sem-Sandberg

Ubogi u £ódŸu

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Željka Černok
  • 02/2012.
  • 672 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532663495
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U veljači 1940. nacisti su u £ódŸu osnovali drugi najveći židovski geto u Poljskoj. Oko staroga grada podignuta je bodljikava žica, koja je potpuno odvojila židovske obitelji, više od četvrt milijuna ljudi, od ostatka stanovništva. Geto su čuvale policijske patrole kojima je naređeno da na licu mjesta ustrijele svakoga tko bi pokušao pobjeći.

Za židovskog starješinu izabran je Mordechai Chaim Rumkowski, šezdesetogodišnji tvorničar i ravnatelj dječjeg doma. Tajnovitog i neuhvatljivog “Kralja Chaima” pokretala je golema ambicija. Shvativši da mu opstanak ovisi o sposobnosti da geto učini prijeko potrebnim, svim se snagama trudio pretvoriti ga u proizvodni industrijski kompleks, prisiljavajući i odrasle i djecu na neizdrživi rad u radionicama za opskrbu njemačke vojske.

Je li Rumkowski bio bezobzirni oportunist, kolaboracionist željan moći ili pak vješti političar koji je surađujući s nacistima spašavao Židovima živote?

Objavljen na više od dvadeset jezika, roman „Ubogi u £ódŸu“ jednoga od najuglednijih skandinavskih autora Stevea Sem-Sandberga, utemeljen na izvornim kronikama života u getu, na izniman način postavlja teška pitanja o opstanku i tiraniji, o preživljavanju i porobljavanju.

***

Steve Sem-Sandberg švedski je pisac, kritičar i novinar rođen 1958. u Oslu. Bivši je zamjenik urednika kulturne rubrike u dnevnome listu Svenska Dagbladet. Živi u Stockholmu i Beču. Napisao je jedanaest romana te mnoštvo eseja i reportaža. „Theres“ (1996.), roman o novinarki i članici RAF-a Ulrike Meinhof, preveden je na mnoge jezike. Roman „Ubogi u £ódŸu“ (2009.) osvaja brojne književne nagrade, među kojima i najugledniju švedsku nagradu August. Dosad je preveden na više od dvadeset jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Poglavlje iz knjige - Ubogi u £ódŸu –

Open publication - Free publishing - More lodz

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –