Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Krešimir Bagić

Rječnik stilskih figura

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 11/2012.
  • 372 str., meki uvez
  • ISBN 9789530400436
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Živimo u vremenu neograničene komunikacije ograničena broja informacija. Nove tehnologije, opća demokratizacija, spektakularizacija i komercijalizacija društva, mediji i reklama iznova upućuju na važnost retorike koja teško shvativo predočava trenutačno razumljivom slikom. Ovaj rječnik nastoji što preglednije izložiti nauk o figurama, navesti što prikladnije i raznovrsnije primjere upotreba pojedine figure, naznačiti povijest njezina razvoja i mišljenja o njoj te opisati njezinu ulogu i učinke u recentnim govornim praksama. Ovisno o konkretnoj figuri navođeni su primjeri iz književnosti, govorništva, religijskih tekstova, usmene kulture, novinskog, publicističkog i akademskog diskurza, enigmatike, razgovornog jezika, žargona, grafita i reklame.

Uz to povremeno je ilustrirana figurativnost izvan prostora jezika - u vizualnim praksama (slikarstvu, skulpturi, fotografi ji, karikaturi, stripu), glazbi, geometriji, matematici i sl. U želji da se oblikuje što potpunija i iscrpnija informacija rječnička natuknica spaja leksikografski, raspravljački i interpretacijski stil.

Svaki je rječnik, kako je ustvrdio još Anatole France, "svemir poredan po abecedi". Nikad čovjek ne zna kamo će ga odvesti, kako iznenaditi, gdje i čime nagraditi.


O radu na knjizi autor Krešimir Bagić kaže: "Na 'Rječniku stilskih figura' radio sam, s manjom ili većom pomnjom, hobistički i studijski,kao istraživač i kao nastavnik, kao govornik i kao sugovornik, kao pisac i kao čitatelj više od deset godina. Taj me posao vodio u mnoga nepoznata područja, širio granice mišljenja o jeziku i komunikaciji, nudio nove spoznaje ili barem upućivao na put prema njima. Vjerujem da me bavljenje figurama obogatilo i stručno i privatno te se nadam da će čitatelj na stranicama koje slijede moći prepoznati barem djelić fascinacije temom koja se krije iza njih." 

Knjiga sadrži: 158 figura, iscrpne i pregledne natuknice (etimologija, određenje i povijest figure te prikaz njezina funkcioniranja u govoru i tekstu), obilje komentiranih primjera iz književnosti, razgovornog, novinarskog i akademskog jezika, religijskih tekstova i usmene kulture, pravnog i političkog govorništva, reklame i grafita, slikarstva, fotografije i stripa, glazbe i filma.

Krešimir Bagić (Gradište, 1962), pjesnik, esejist i književni kritičar. Osnovnu je školu završio u Gradištu, srednju u Županji. Diplomirao je hrvatski ili srpski jezik i jugoslavenske književnosti 1988. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1991. obranio magisterij "Lingvistika i pjesnički tekst", a 1995. doktorat "Stilistički i genološki aspekti polemičkoga teksta".

Bio je član uredništava Studentskog lista i književnog časopisa Quorum, uređivao je emisije Bibliovizor i Rječnik Trećeg programa na Trećem programu Hrvatskoga radija, dvije je godine vodio Sekciju za teoriju književnosti. Od 1996. do 1999. godine radio je kao lektor za hrvatski jezik i književnost na Sorboni. Od 2005. do 2009. godine vodio je Zagrebačku slavističku školu. Uređivao je biblioteku Palimpsest u nakladničkoj kući Disput. Urednik je portala Stilistika.org.

Zaposlen je na Katedri za stilistiku matičnoga fakulteta kao – postiplomand-pripravnik (od 1989), asistent (od 1991), docent (od 1999), izvanredni profesor (od 2004), redoviti profesor (2009) i redoviti profesor u trajnom zvanju (2015).

Njegove pjesme i stručni tekstovi prevođeni su na dvadesetak jezika. Godine 1988. primio je nagradu Goran, a 2002. nagradu Julije Benešić.


Uz znanstvene i stručne tekstove, objavio je i zbirke pjesama: "Svako je slovo kurva" (1988), "Između dva snažna dima" (1989), "Krošnja" (1994), "Živi jezici" (1994), "Bršljan" (1996), "Umijeće osporavanja" (1999), "Jezik za svaku udaljenost" (2001), "Brisani prostor" (2002), "Le palmier se balance" (2003), "U polutami predgrađa" (2006), "Trebalo bi srušiti zidove" (nagrada "Dobriša Cesarić", 2011), "Plaši li te moja boja" (2013), "Tko baca mrvice kruha dok hoda šumom / Qui sème des miettes de pain en traversant les bois" (Rennes, 2016), "Pogled iz Dubrave" (2017), "Ponornice" (2021).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –