Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jean Markale

Halloween : Povijest i tradicije

  • Nakladnik: TIM press
  • Prijevod: Jelena Butković
  • 10/2012.
  • 140 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537177607
  • Cijena: 14.60 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ima tome već nekoliko godina, u Francuskoj i cijeloj Europi, bundeve, zastrašujuće maske vampira i duhova, vještičje metle i slično tijekom mjeseca listopada preplavljuju izloge trgovina. A uvečer 31. listopada, djeca i odrasli u karnevalskoj atmosferi slave Halloween. Mnogi pogrešno misle da ta popularna svetkovina dolazi iz Sjedinjenih država.

Zapravo, Halloween (engleska riječ koja znači "sveto bdijenje“), odnosno ono što je preživjelo od druidskih rituala Samaina, potječe iz stare Irske. Tijekom te noći Samaina – za punog mjeseca najbližeg 1. studenom – svijet mrtvih pridružuje se svijetu živih, ali i obratno: prema jednoj staroj irskoj poslovici, naime, "smrt je samo sredina jednog dugog života“. Kasnije će tu neobičnu pogansku svetkovinu preuzeti Crkva i ona će postati blagdan Svih Svetih, ne Dan mrtvih, nego "blagdan“ svih svetih.

Jean Markale predstavlja nam to primitivno svetkovanje iz dalekih vremena, potom analizira njegove metamorfoze sve do njegova današnjeg perpetuiranja u našem društvu koje, zanimljivo, ponovno oživljava te običaje iz davnina, ne poznavajući dovoljno ni njihov smisao ni njihov domet.

***

Jean Markale je pseudonim poznatog francuskog pisca, pjesnika, radijskog voditelja i predavača Jeana Bertranda. Česte teme njegovih knjiga su mitovi starih društava i njhove megalitske građevine, Templari i druidi, a napisao je brojne knjige o Kletima i njihovoj kulturi, a posebnu je pažnju pridavao ulozi žene u keltskom društvu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –