Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karmela Špoljarić

Nije ovo Twin Peaks

  • Nakladnik: AGM
  • 05/2013.
  • 226 str., meki uvez
  • ISBN 9789531744379
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman pisan u duhu magičnog realizma s elementima krimića "Nije ovo Twin Peaks", počinje dolaskom pripovjedačice u Gradić na Otoku, gdje planira napisati roman. Kako joj pisanje ne ide ona sve više traga za prošlošću Gradića.

U Gradiću povremeno zapuše čudesni vjetar, kojeg zovu pulenat. Traje kratko i donosi kolektivni delirij i zaborav, no, o tome se pred strancima šuti. O tome ne želi govoriti ni nona Agneza, osebujna starica u čijem potkrovlju žive. Dojmljiv je i lik Pisca, „umjetnika“ koji je na otoku slučajno „zapeo“ prije 30 godina, koji cijeli život sanja kako će napisati sagu o Frankopanima.

Nakon ubojstva elegantnog starca koji se nedavno pojavio u Gradiću podgrijava se priča o plemićkoj lozi Bonetti koja je navodno izumrla. Na scenu stupa inspektor Žbirek (H. Poirot), tragikomičan lik kojemu je ubojstvo u Gradiću prvi veći slučaj. I promašaj. U zataškavanju zbivanja u Gradiću zdušno sudjeluje mjesni župnik čijoj izjavi „Pa nije ovo Twin Peaks!“ roman duguje naslov.

A jesu li Bonetti zaista izumrli pročitajte u postmodernističkom štivu i prvom romanu Karmele Špoljarić.

Karmela Špoljarić rođena je 1967. Zagrebu. Maturirala je u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn. Diplomirala je kroatistiku i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu, gdje je i magistrirala na poslijediplomskom znanstvenom studiju književnosti. Pisati je započela 2010. Pripovijetke objavljuje na Trećem programu HR-a i po književnim časopisima. U svibnju 2013. objavila je roman "Nije ovo Twin Peaks" (AGM), a studenom 2013. zbirku priča "Pazi što ćeš poželjeti" (Cekape). Slijede romani "Major Tom" (Hena com, 2014.) i "Rašomon" (Hena com, 2020.) i "Ulica jorgovana" (Hena com, 2022.), te zbirka priča "Ringišpil" (Hena com, 2021.)

Za tinejdžersku dramu "Nula kuna po minuti" dobila je nagradu Ministarstva kulture Marin Držić 2011. Za roman prvijenac dobila je nagradu DHK „Slavić". Uz pisanje, autorica vodi i razvija specifične radionice kreativnog pisanja. Osmislila je prvu dopisnu radionicu "Kako početi" te radionicu bajki za odrasle "Bajkanje". Koautorica je tekstualno-vizualnog projekta "Izložba priča" te kreativno-terapijske radionice "4priče.put".

Živi i radi u Zagrebu i na Krku. Voli putovati i fotografirati. S ljubavlju renovira jednu staru kamenu kuću. Obožava životinje i način života u skladu s prirodom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –