Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Predrag Lucić

Gusle u magli : Čitanka iz prirode i društva za treće razrede glazbenih, književnih i medicinskih škola

  • Nakladnik: Algoritam
  • 06/2013.
  • 568 str., meki uvez
  • ISBN 9789533164571
  • Cijena: 148.99 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Predrag je, naime, zbirna imenica za one što misle svojom glavom, pa se svojom glavom i smiju. Zato etnički kreteni mrze slobodan duh čak i kad je ovaj na njihovoj strani, mrze ga jer ne shvaćaju, niti mogu tako daleko dobaciti, da takav duh nema svoje strane, da je teritorij slobode veći od oslobođenog teritorija i da je slobodan čovjek slobodan ili uvijek i svugdje, ili nikad i nigdje.

Boris Dežulović

 

Ono što karakteriše Lucićevu poeziju bila ona satirična ili ne jeste maestralan odnos prema jeziku. Na prostorima bhsc jezika veoma je mali broj tako vrsnih majstora koji uspevaju da rastegle jezik gotovo do granica pucanja i da onda iz tog naizgled neverovatnog saglasja iznađu nova ili potcrtaju stara značenja.


Vladimir Arsenić


Naša istorija nalik je na ogrebanu ploču: jedna te ista sekvenca pjesme o našim žrtvama, koju pjevamo u ime naših žrtava, jedna te ista politika, vođena u ime naših žrtava, ponavlja se u nedogled. Pjesma svira i svira, a žrtava je sve više: zemlja ih ne može primiti. Nikada se ta teška, monotona, repetitivna, hipnotička pjesma neće okončati, ukoliko ne čujemo ljude poput Lucića, onih koji nose poruku da nas tuđe žrtve moraju boljeti više od naših: da u krajnjem nema tuđih žrtava, jer sve su naše. Pljuvati po ljudima poput Lucića znači pljunuti na jedinu šansu za neku drugačiju, bolju istoriju naše pseće zemlje.


Andrej Nikolaidis

Predrag Lucić, hrvatski novinar i književnik (Split, 12.2.1964. - 10.1.2018.). Studirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 1985. bio je suradnik Ferala, satiričnog podlistka Nedjeljne Dalmacije (od 1990. Slobodne Dalmacije), 1993. bio je jedan od utemeljitelja samostalnog Feral Tribunea, u kojem je bio urednik do gašenja lista 2008. Pokrenuo je i uređivao i biblioteku toga tjednika.

Objavio je knjigu Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti (u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998), satirične zbirke Haiku haiku jebem ti maiku (2003), Ljubavnici iz Verone (2007), Sun Tzu na prozorčiću (2009), Bezgaća povijesne zbiljnosti (I–II, 2010), Mjesec iznad Splita (2012), Gusle u magli (2013), Step by step - Stepinac (2016).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –