Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Peter Henisch

Majušna žena

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 07/2017.
  • 232 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400501
  • Cijena: 168.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U središtu radnje romana "Majušna žena" austrijskog književnika Petera Henischa (Beč, 1943.) nalazi se jedna bečka obitelj i nekoliko njezinih generacija, pri čemu se ujedno prikazuje i nekoliko desetljeća 20. stoljeća. Glavni lik Paul Spielmann se nakon dvadeset godina provedenih u Americi vraća u svoju domovinu, iznajmljuje stan u Beču i istražuje svoju novu, to jest staru sredinu. Pripadnik je najmlađe generacije u obitelji koji proučavajući život i sudbinu svoje bake i istražujući obiteljsku prošlost pokušava osvijestiti i vlastiti identitet. Spontano se odlučuje napisati priču o svojoj pokojnoj baki i počinje kopati po obiteljskoj prošlosti.

Već pri dolasku u Beč primjećuje trgovinu antikvitetima i u njezinu izlogu stari klavir marke Bösendorfer koji u njemu oživljava brojna sjećanja na baku, koja je nekad imala sličan klavir. Sada, nakon njezine smrti, unuk želi vratiti dio prošlosti i kupuje taj stari klavir koji već svojom sličnošću budi uspomene... Šetnjama kroz grad i odlaskom na poznata mjesta iz djetinjstva, sjećanjima na baku i njezine priče, kao i s pomoću pisama koja su mu na raspolaganju, Paul samostalno radi na rekonstrukciji obiteljske, ali ujedno i nacionalne povijesti.

Na temelju brojnih autobiografskih elemenata, biografskih podataka i imena u romanu koja se podudaraju s imenima članova obitelji Henisch, može se osnovano tvrditi da autor svoj roman Peter Henisch posvećuje svojoj baki, koja ga je, kako to navodi tekst na ovitku knjige, naučila pripovijedanju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –