Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.10.2016.

Otvorenje izložbe Zdenka Bašića Vjetrovi i sjene
Održava se
18.10.-15.11.2016.

Otvorenje izložbe Zdenka Bašića Vjetrovi i sjene održat će se u utorak, 18. listopada u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu (3. kat, Starčevićev trg 6).

Izložbu će otvoriti Isabella Mauro, Ranka Javor i Zdenko Bašić.

„Jednom, ne toliko davno, dok su noge bile manje, a oči veće, uši su čule simfonije ptičjih glasova i šumova drveća.
Bila je tada vruća ljetna noć pod bistrim zvijezdama.
Sjedio sam s prijateljima pod velikim orahom. Tamno nebo i tihi noćni huk izmamio bi vjetar koji bi proletio dvorištem i zašumio u krošnji iznad glava. A baka koja je znala sjediti ondje uhvatila bi njegov šum u uhu, razumjela je riječi i počela nam pričati priču. O prošlim vremenima kada su ljudi čuli šum vjetra, a noć nije poznavala druga svjetla osim zvijezda i plamena svijeće.
Svaki šum ili glas koji bi iz noći doletio na povjetarcu imao je značenje i svoga vlasnika.
Oči su mogle vidjeti slike koje danas našim očima ostaju sakrivene iza zastora od gradskih svjetala i ulične buke koja ne čuje više ni samu sebe.
Tako je u tim danima, kad su bake i djedovi umjeli pričati priče o mudrosti i tajnama ovog svijeta, vjetar navraćao često, donosio huk iz šuma i polja što su bila izvan dosega oka i uha.
Do uha koje ga je umjelo razumjeti.
I pričao je vjetar…“
 
Zdenko Bašić (iz knjige Sjeverozapadni vjetar)

O autoru:

Zdenko Bašić rođen je 27. siječnja 1980. godine u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna. Diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine. Pored animiranog filma i režije, aktivno se bavi ilustracijom te je, uz brojne ilustrirane knjige, autor dviju autorskih knjiga za koje dobiva mnoga priznanja: Sjeverozapadni vjetar (2011) i Mjesečeve sjene (2013).

Autor je niza animiranih filmova za koje dobiva nagrade (Priča o snijegu – Anđeli u snijegu (2005), Guliver (2009)), brojnih glazbenih spotova (Žeđam (2009), Toleranca (2010), Svijet glamura (2011), Vesla (2011)…), namjenskih filmova te dokumentarnog televizijskog serijala Pjesmoslike (2016), a trenutno radi i na dugometražnom igranom filmu Sjeverozapadni vjetar.

Svoje ilustracije izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i svijetu, među kojima je i Bijenale ilustracije u Bratislavi i Zagrebu, First Imam Ali International Painting Symposium u Teheranu 2007. godine te selekcija BIB-a (Bijenale ilustracija Bratislava) u Japanu.

Godine 2012. upisan je na Časnu listu IBBY-a (International Board on Books for Young People Honour List), a 2009. godine ULUPUH mu dodjeljuje nagradu za najboljeg mladog umjetnika i doprinos ugledu ULUPUH-a.


Izložbu možete razgledati od 18. listopada – 15. studenoga 2016.

– Pjesmoslike - Zdenko Bašić –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –