Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 26.04.2019.

Program 'Poezija u dvorištu' predstavlja Istočni blok
Održava se
26.04.2019. u 19h

Poezija u dvorištu: Istočni blok

U petak, 26. travnja 2019., s početkom u 19 sati, program Poezija u dvorištu predstavlja pjesnikinju i pjesnike životno i  prostorno vezane za istočni dio Hrvatske, stoga je i okvirni naslov ovog susreta Istočni blok. Kako stvaraju i kako pišu suvremeni slavonski pjesnici, što se događa i ne događa s poezijom u prostorima iz kojih dolaze, osjećaju li se u bilo kojem smislu izmješteno, samo su neka od pitanja koja ćemo postaviti gostima Istočnog bloka.

Svo troje gostiju nagrađivano je književnim nagradama za poeziju, izuzetno su aktivni u pjesničkom stvaralaštvu, redovito objavljuju knjige poezije, a nove knjige pripremaju za objavu. 

Gosti: Mateja Jurčević, Tihomir Dunđerović Franjo Nagulov.

Mjesto događanja: Café u dvorištu (J. Žerjevića 7/II, Zagreb).

Voditeljica programa: Sanja Baković

Organizatori: Centar za knjigu i Café u dvorištu

 

Mateja Jurčević (Vinkovci, 1995) studira komparativnu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Goranovu proljeću 2016. osvojila je nagradu “Goran za mlade pjesnike” za rukopis "Paranoja" koji je 2017. objavljen pod naslovom "Bijela vrata". Dobitnica je povelje uspješnosti na Danima Josipa i Ivana Kozarca 2017.  Poezija joj je objavljena u časopisu Tema i na portalima Strane i Eckermann.


Tihomir Dunđerović (Osijek, 1971) profesor hrvatskog jezika i književnosti i diplomirani knjižničar. Radi u Osnovnoj školi Bilje u Bilju kao stručni suradnik knjižničar. Živi u Osijeku. Piše  pjesme i književne kritike. Objavljivao u časopisima: Začinjavci, Aleph, Književna revija, Poezija, Quorum, Riječi, Zarez i Hombre. Za rukopis zbirke pjesama "Psiho, ptice (Božji prst)" dobio nagradu na 15. pjesničkim susretima u Drenovcima.

Objavio knjige: "Psiho, ptice", Općinska narodna knjižnica Drenovci, Drenovci, 2005.; "maja&vuneni", Trag CRVENO – slobodni pokret, Zagreb, 2013. Za knjigu "maja&vuneni" dobio nagradu Duhovno hrašće na 25. pjesničkim susretima u Drenovcima. Koristio tromjesečnu potporu Ministarstva kulture RH za poticanje književnog stvaralaštva u 2017. za rukopis zbirke pjesama "Drvolaši". Izlagao skulpture, objekte i instalacije te izvodio performanse u Đakovu, Osijeku, Zagrebu i Novom Vinodolskom. Svirao bubnjeve i udaraljke u grupama: Perspektiva, 13. prase, Nova (Ars nova) i Kabir Bedi.


Franjo Nagulov (Vinkovci, 1983) osnovnu školu i gimnaziju pohađao u Vinkovcima poslije čega je završio studij knjižničarstva te hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Do sada je objavio deset zbirki poezije, dva romana i književnoznanstvenu studiju o pjesničkom opusu Branka Maleša. Objavljivao je u nizu relevantnih književnih časopisa te u emisijama Šest minuta poezije u šest, Poezija naglas te Bibliovizor Trećega programa Hrvatskoga radija. Zastupljen je u više antologija te panorama. Pjesme su mu prevođene na engleski, njemački te slovenski jezik. Dobitnikom je šest nagrada za književnost i književnu kritiku. Objavio je i dvije zbirke u formi besplatne elektroničke knjige u izdanju DPKM-a (današnji BEK).

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –