Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Žmirić

Zapisano metkom

  • Nakladnik: Studio TiM
  • 05/2015.
  • 132 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537780401
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Zapisano metkom" zbirka je antiratne poezije.

U pjesmama kroz motiv rata, autor naglašava pokušaj pojedinca da se otrgne destrukciji, ali isto tako iznosi odnos ljudi prema pojedincu te se protivi tome da se na konflikt odgovori konfliktom. "Pjesme koje diraju u srce i mozak", "dirljive i snažne pjesme" samo su neki od izraza kojima čitatelji opisuju "Zapisano metkom". Ova će zbirka istovremeno pogoditi, ali i nasmijati čitatelja prokazavši apsurdnosti bojišta.


+ + + 

kad je braco stigao u ceradi
stara je svu njegovu robu podijelila
nešto karitasu, nešto merhametu
a ono što je ostalo
završilo je u staračkom domu
par ulica od nas


kad god bih dolazio kući
ispred doma bih vidio
kako crvena karirana košulja mog brace
sjedi na klupi i igra šah
kraj nje njegove traperice
i plava vjetrovka koja sporo šeće
gore dolje bez nekog vidljivog cilja


i svaki bi me put iznova
zbog crvene karirane košulje
traperica
i plave vjetrovke
neki igleni zubi ugrizli za srce


od tada sam rijetko kada u naselje ulazio tom ulicom
i mada nije bilo kraće
birao bih put s južne strane


jer rat je –
to sad uviđam
preuveličao neke riječi
kao što su domovina, junaštvo i čast
dok su neke male, tek obične –
kao crvena karirana košulja, traperice i plava vjetrovka
ispale –
pismo sveto
za
sve to



**

"Zapisano metkom" predstavlja poetski derivat "Blockbustera", općeg mjesta domaće (anti)ratne proze, svojevrsni sukus, onaj najjači alkemijski sublimat najboljeg, meritum stvari, svega onoga što rat jest, a što se ne vidi, ne osjeća ni ne doživljava.

(iz recenzije Milana Zagorca)

"Zapisano metkom" je snažan, uvjerljiv i jasan dokaz da moramo konačno odustati od velikih priča povijesti i shvatiti da svaka promjena počinje od pojedinca.

(iz recenzije Nikice Petkovića)

Zoran Žmirić rođen je u Rijeci 1969. godine. Član je Hrvatskog društva pisaca, prevođen na engleski, talijanski, poljski, slovenski i ukrajinski.

Dosad je objavio: "Kazalište sjena" (Adamić, 2002.), "Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man" (Meandar, 2005.), "Blockbuster" (VBZ, 2009. i AdPublik 2012.), "Riječke rock himne" (KUD Baklje, 2011.), "Snoputnik" (Hrvatsko društvo pisaca, 2014.), "Zapisano metkom" (Studio TiM, 2015.), "Putovanje desnom hemisferom" (Hena com, 2017.), "Pacijent iz sobe 19" (Hena com, 2018.).

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: finalist VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni rukopis za "Blockbuster" (2009.), ujedno i finalist T-portalove književne nagrade za najbolji roman i dobitnik nagrade Književno pero za knjigu godine koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo (2010.), dobitnik Godišnje nagrade Grada Rijeke za stvaralački rad i posebna dostignuća u kulturi (2011.)., finalist VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni rukopis za "Putovanje desnom hemisferom" (2014.). Pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe (2013.) i finalist Međunarodnog natječaja „Vranac“ za najbolju kratku priču književnog festivala Odakle zovem (2016.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Zapisano metkom - Zoran Žmirić (promocija, Vrisak 2015.) –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –