Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tomislav Pavelić

O busenu trave pod stopalom : Arhitektonski eseji

  • Nakladnik: UPI-2M BOOKS
  • 09/2015.
  • 118 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537703240
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga Tomislava Pavelića "O busenu trave pod stopalom" donosi deset eseja koji oslovljavaju deset različitih tema bitnih za promišljanje i stvaranje u sferi arhitekture i koji duboko propituju njezine temeljne zadaće, potencijale, izazove, odgovornosti te slojeve kompleksnosti.

Ovim autentičnim tekstovima autor iznosi svoje stavove na temu autorstava, pitanja autorske slobode i odgovornosti prema vremenu, sagledava odnos arhitekture i prirodnoga konteksta, odgovornost i mogućnost arhitekture da oblikuje naš životni prostor, promatra kompleksnu problematiku grada i odnosa njegovih fizičkih slojeva i struktura, bavi se pitanjem složene i suptilne teme mjesta u arhitekturi, raspravlja o slobodi doživljaja i interpretacije prostora  u današnjem društvu... 

**

U knjizi Tomislava Pavelića radi se o suptilno poetsko i intimnom, a ujedno preciznom i dubokom promišljanju nekih od ključnih tema arhitektonske discipline, kao i neminovnih preokupacija i dilema autora koji u njoj djeluje s pojačanom osjećajnošću i odgovornošću. Ta je dimenzija socijalne odgovornosti, koju autor uvjereno zastupa u sferi svog arhitektonskog djelovanja, ovdje evidentno prisutna i u pogledu intencije i intonacije i njegovih samih eseja i zapisa.

U tom smislu, svjedočenja jednog ovako sveobuhvatnog i proživljenog teorijskog pristupa u danas prevladavajućem površnom i plošnom sagledavanju arhitekture više su nego potrebna i dobrodošla kao prilog hrvatskoj arhitektonskoj umjetnosti i kulturi.

(iz recenzije prof. dr. sc. Karin Šerman)


Izvornim stavom i stilom autor poništava ograničenja interpretacije arhitekture arhitekturom samom. Dokazuje da senzibilni autorski načini razumijevanja i tumačenja arhitekture mogu rekonstruirati njenu samu prirodu i namjeru. U stručnoj publicistici vezanoj za arhitekturu nedostaju naslovi koji se arhitekturom bave kao dijelom šireg kulturološkog konteksta.

Objavljivanjem ove knjige na samo da se ispunila ta praznina već je šira kulturna javnost dobila jedan naglašeno autorski uvid u fenomen arhitekture.

(iz recenzije prof. Tončija Žarnića)


**

Knjiga sadrži: 

- 10 izabranih autorskih tekstova koji predstavljaju samostalne tematske cjeline, no istodobno su međusobno povezani i ulančani, te funkcioniraju poput zasebnih poglavlja knjige posvećene zajedničkoj složenoj i raznorodnoj problematici. 

- Tematske cjeline knjige: O odnosu arhitekture i života (pouka parabole o zecu i kornjači), O busenu trave pod stopalom, O gradu (moja Venecija), O stvaralačkoj pretenzijie, O sjećanju i o zaboravu, O trajanju u sadašnjosti, O istinitosti mjesta (o predarhitekturi i postarhitekturi), O jednom mjestu uz more , O autentičnosti, Za novu duhovnost arhitekture (pouka svetih krava)

- Pogovor
- O autoru
- 11 fotografija

Tomislav Pavelić rođen je u Zagrebu 1964., gdje je i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu 1990. godine. Usporedo s arhitekturom bavi se esejistikom i likovnom umjetnošću. Prvu samostalnu izložbu iz područja likovnih umjetnosti imao je 1996. u Galeriji Josip Račić u Zagrebu; sudjelovao na više koncepcijskih skupnih izložbi.Objavljuje arhitektonske i šire likovno-umjetničke kritike i eseje, surađuje s časopisima Čip, Arhitektura i Oris te s Trećim programom Hrvatskog radija.

Na Trećem programu Hrvatskog radija 2002. pokreće emisiju Život prostora te je uređuje do 2006., a 2012. godine je jedan od pokretača emisije Stvarnost prostora - između poetike i politike, u kojoj vodi seriju razgovora s protagonistima domaće arhitektonske scene. Do 2007. godine radi u Studiju BF, nakon čega pokreće vlastiti ured ovlaštenog arhitekta.

Godine 2009. dobio je nagradu Drago Galić UHA-e za obiteljsku kuću u Rudešu, u Zagrebu. 2012. godine je povjerenik/kustos hrvatskog nastupa na 13. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, izložba Izravna demokracija zahtjeva iravan prostor,  predstavnici Pulska grupa te Igor Bezinović, Hrvoslava Brkljušić, Boris Cvjetanović i Siniša Labrović.

Godine 2015. godine objavio knjigu arhitektonskih eseja, "O busenu trave pod stopalom", u izdanju UPI-2m.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –