Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Erica Reischer

Što sjajni roditelji čine : 75 jednostavnih strategija za odgoj uspješne djece

  • Nakladnik: Harfa
  • Prijevod: Ivana Tabak
  • 10/2018.
  • 272 str., meki uvez
  • ISBN 9789537351601
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga o zlatnom pravilu za najbolje prakse u roditeljstvu, "Što sjajni roditelji čine", sažeto predstavlja ključne strategije za pomoć roditeljima da preoblikuju djetetova zahtjevna ponašanja, stvore snažne obiteljske veze i usmjere djecu da postanu sretni, dobri i odgovorni odrasli.

Knjiga koja sadrži sve što trebate znati o roditeljstvu i kojoj ćete se stalno iznova vraćati, psihologinja Erica Reischer oslanja se na istraživanje o dječjem razvoju i kognitivnoj znanosti kako bi najbolje informacije o današnjem roditeljstvu razlučila na najmanje dijelove s pravim primjerima, korisnim savjetima i alatima i tehnikama koje roditelji mogu odmah primijeniti.

Ova će vam knjiga pokazati kako činiti ono što sjajni roditelji tako dobro rade, uključujući:

  • sjajni roditelji počinju s empatijom
  • sjajni roditelji prihvaćaju svoju djecu takvu kakva jesu
  • sjajni roditelji izbjegavaju borbe za moć
  • sjajni roditelji smatraju da je cilj discipline učenje, a ne kazna
  • sjajni roditelji znaju da nisu savršeni.

"Što sjajni roditelji čine" dostupan je, djelotvoran i jednostavan paket alata za najučinkovitije roditeljske strategije.


**

Nakon rođenja mojega prvog djeteta i nakon što sam pokrenula svoju privatnu praksu, osmislila sam radionicu za roditelje koja je nudila točno ono što sam tražila kada sam postala roditelj. Radionica, čiji je naziv također Što sjajni roditelji čine, jednostavno i sažeto predstavlja najbolje postupke – izvedene iz istraživanja i na temelju kliničkog iskustva – koji roditeljima pomažu preoblikovati problematično ponašanje djece, stvoriti snažne povezujuće obiteljske veze i voditi djecu kako bi postali sretni, dobri i odgovorni odrasli ljudi. Tisuće roditelja dosad je pohađalo ove radionice, a pohađaju ih i dalje.

Radionice su inspirirane još jednim izvorom. Kao psihologinja, radim s različitim obiteljima, od onih koji traže pomoć za obuzdavanje borbe za nadmoć ili uobičajenog jadikovanja do onih čiji su međusobni odnosi pogoršani do te mjere da im je potrebna stručna pomoć.

Rad s tim obiteljima nametnuo mi je šire pitanje: kada bih mogla dati roditeljima ključne informacije na početku njihova roditeljskog života koje bi im pomogle da ostanu na putu prema sretnom obiteljskom životu i odgoju uspješne djece, što bih im rekla? Radionice, a sada i ova knjiga, temelje se na mojem odgovoru na to pitanje.


Što čini ovu knjigu drukčijom

Kada sam izvorno osmislila radionicu, također sam izradila jednostavan letak od jedne stranice s naslovom „10 stvari koje čine sjajni roditelji”, u kojemu je sažeto 10 ključnih ideja predstavljenih na radionici. Roditelji su slobodno mogli podijeliti ove letke prijateljima te su letci dospjeli nadaleko. Primila sam elektroničke poruke od roditelja iz različitih dijelova zemlje u kojima mi zahvaljuju na znanjima i podsjetnicima koje sam podijelila s njima, govoreći kako su postavili letak na hladnjak.

Sadržaj ove knjige inspiriran je mnogim zahtjevima koje sam dobila u vezi s najboljim roditeljskim postupcima usredotočenim na djelovanje. Također sam uključila primjere iz stvarnoga života i praktične savjete za svaki roditeljski postupak (ili strategiju) u knjizi, kao što sam učinila i na radionicama.

Za razliku od mnogih knjiga o roditeljstvu kod kojih morate pročitati stotine stranica kako biste došli do najvažnijih i korisnih ideja, ova je knjiga zamišljena više kao praktični priručnik: sažet i jednostavan za čitanje s naglaskom na korisne strategije koje možete odmah primijeniti. Iz tog razloga nazivam ih „jednostavnim strategijama” jer su prikazane neposredno i skraćeno, dok vam s druge strane pružaju dovoljno informacija za njihovo provođenje u praksi. No jednostavno nije uvijek i lako. Iako je svaka strategija oblikovana tako da ju je lako razumjeti, učiniti nešto na drukčiji način nego što smo to činili u prošlosti može biti teško. Kako bismo to olakšali, najvažnije su namjera i vježba.

U ovoj knjizi saznat ćete sve informacije i tehnike o kojima poučavam na svojim radionicama i u privatnoj praksi. Te tehnike jesu predviđanja, dijeljenje moći, odvraćanje pažnje, preoblikovanje, empatija, ponovno odigravanje, pošteno upozorenje, zaustavljanje nekog postupka, društveni eksperimenti, ekonomski sustav nagrada, trening emocionalnih kompetencija, navike koje nas čine sretnima i dr. Također ćete naučitkako ih uspješno kombinirati kako biste stvorili obiteljski život kakav želite. Naučit ćete kako postupati u slučaju problematičnog ponašanja poput jadikovanja i odugovlačenja bez prigovaranja ili vikanja te kako pomoći svojoj djeci da postanu odgovorni upravitelji svojih života.

Strategije u ovoj knjizi odnose se na djecu svih uzrasta. Moj je cilj ovdje pomoći roditeljima izgraditi snažne temelje za sretan obiteljski život s uspješnom djecom, pa su stoga ideje, pristupi i primjeri predstavljeni u ovoj knjizi usredotočeni ponajprije na djetetovih prvih deset godina. Ali nikad nije prekasno za početak. Za roditelje starije djece to može biti izazovnije, ali vrijedno truda. Neprestano razvijamo odnose sa svojom djecom, bilo da imaju dvije ili dvadeset dvije godine.

Kome je namijenjena ova knjiga

Ova je knjiga namijenjena vama ako ste novi roditelj, ako ćete tek postati roditelj ili čak ako ste nekoliko puta doživjeli emocionalnu blokadu kao roditelj. Također je namijenjena bakama i djedovima, učiteljima i skrbnicima. Ova je knjiga za svakog tko ima djecu u svome životu i želi sažet vodič s konkretnim idejama i praktičnim alatima za olakšavanje svakodnevnih izazova života s djecom, a istovremeno podupire i socioemocionalni razvoj djece.

Veronica Reischer 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –