Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Davor Rodin

Politološki paradoksi? : Prinos glosaru postmodernoga politološkog pojmovlja

  • Nakladnik: Leykam international
  • 12/2008.
  • 492 str. , tvrdi uvez
  • ISBN 9789537534226
  • Cijena: 38.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U proteklom 20. stoljeću odvijala se tiha promjena novovjekovne epistemološke paradigme razvijene na modelu prirodnih znanosti i na njima zasnovane tehnike. Nova je postmoderna paradigma pokolebala povjerenje u novovjekovne pozitivne znanosti i na tom je putu postupno transformirala razumijevanje prirodnih, socijalnih i političkih procesa.

Kako ne bismo postali žrtva napretka i to daleko veća od one koju je proizvodila klasična kapitalska eksploatacija rada, moramo se suočiti s promijenjenom funkcijom znanja kao novog izvora blagostanja, ali i novih oblika nejednakosti među jednakima. Postmoderna je epistemologija osvijestila ovo stanje stvari i generirala drugačije razumijevanje znanosti kao resursa 'napretka' ali i 'rizika'. Rizici nastaju i od nepredvidivih posljedica inovacija i od autoimunizacije znanstvenog, inovativnog društva na opasnosti za koje se smatralo da su napretkom suzbijene. Naše je društvo paradoksalno ugroženo kako od prijeteće stagnacije tako i od nekontroliranog napretka koji obezvrijeđuje postojeće izvore života.

Ovaj glosar pokušava osvijestiti našu situaciju kako bismo se suočili s našom nekompetentošću i pronašli puteve izlaska iz nje aktivacijom drugačijeg razumijevanja i drugačijeg vrednovanja naših potencijala, a to su nadareni školovani mladi ljudi a ne tradicionalne prizvodne snage kapitala i kapitalska percepcija resursa: zemlje, mašinerije i poluobrazovane radne snage...

Predloženi 'Glosar' jest pokušaj da se naša rastuća nekompetentnost suzbije drugačijim razumijevanjem raspoloživog znanja kao prvorazrednog resursa i tako uhvati korak sa suvremenim društvima koja nas manipuliraju svojim boljim i drugačijim razumijevanjem i korištenjem znanja.

U ovom su glosaru u formi eseja obrađeni od autora odabrani postmoderno transformirani klasični politološki pojmovi. Izvori novih pojmova bili su u bibliografiji navedeni tekstovi. Ima tu novih i u znanstvenoj komunikaciji rijetko upotrebljavanih pojmova: 'anđeoske mašine', 'antropotantalogija', 'apsorpcija nesigurnosti', 'governementalizam', 'likologija'. Zatim ima mnogo poznatih pojmova koje autori postmoderne upotrebljavaju u novom ili proširenom značenju: 'država', 'demokracija', 'politika', 'moć', 'pravo'...

Takvi pojmovi naročito dobro prikrivaju nova značenja stoga jer ih se kao opće poznate čita na zastarjeli, tradicionalistički način. Njima je autor posvetio najviše pažnje kako bi čitaoca uputio na drugačije razumijevanje poznatih pojmova. Na kraju ima poznatih riječi svakodnevnog govora koje su postmodernisti pretvorili u znanstvene pojmove: 'klinika', 'zatvor', 'bolest', 'bolnica'.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –