Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Taisen Deshimaru

Zen i borilačke vještine

  • Nakladnik: Naklada Antares
  • Prijevod: Helena Smiljanić
  • 03/2009.
  • 121 str., meki uvez
  • ISBN 9789535512820
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Taisen Deshimaru bio je prvi učitelj zena koji je došao u Europu prenostiti svoje učenje. Stigavši iz Japana u Francusku, 60-ih godina prošlog stoljeća, u Parizu otvara dojo (mjesto za meditaciju).

Nakon što se upoznao sa zapadnom kulturom i shvatio najbolje načine prenošenja Budinog učenja europskom mentalitetu, odlučuje se napisati nekoliko knjiga u kojima spaja filozofska i praktična stajališta. Jedna od tih knjiga je, sada već moderni klasik prvi put preveden na hrvatski jezik, "Zen i borilačke vještine."

U knjizi "Zen i borilačke vještine“ Taisen Deshimaru opisuje porijeklo, praksu i duhovnu podlogu borilačkih vještina koje su u svojim korjenima duboko povezane sa zen budizmom. Borilačke vještine u svojem korijenu imaju "budo" filozofiju koja je bila jedna od ključnih polaznih točaka srednjovjekovnih samuraja u Japanu.

Mnoštvo primjera iz svakodnevnog života, anegdote, zen priče i naglasak na mirnom sjedenju (u zenu se takva praksa naziva "zazen") isprepliću se s lakoćom kroz izlaganje učitelja Deshimarua, omogućujući svima koji su zainteresirani da prodube svoja znanja o borilačim vještinama, kao i o životu samom.

Ono što je također posebno zanimljivo svima koji se već bave ili se imaju namjeru baviti borilačkim vještinama su poglavlja u kojima T. Deshimaru kroz razgovor sa studentima borilačkih vještina pojašnjava gdje najčešće dolazi do prepreka u praksi i kako ih najlakše prevladati.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –