Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dennis Genpo Merzel

Veliki Um, Veliko Srce

  • Nakladnik: Naklada Antares
  • Prijevod: Martina Rožić
  • 04/2009.
  • 154 str., meki uvez
  • ISBN 978953
  • Cijena: 14.60 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga "Veliki Um, veliko Srce" predstavlja originalan i pristupačan način otkrivanja samih sebe i ostvarivanja osobne slobode. Od 1999. godine, kroz proces 'Velikog Uma' (Big Mind™) je prošlo više tisuća ljudi na seminarima diljem SAD-a.

'Veliki Um' (Big Mind™) je revolucionarna metoda, osmišljena nakon trideset godina Zen prakse i trideset godina zapadne terapijske prakse. Metodu je osmislio Zen majstor Denis Genpo Merzel Roshi kombinirajući zapadnjačku psihologiju - terapijsku metodu Dijaloga glasova (koja omogućuje ljudima da izađu iz ograničavajućih koncepata koje imaju o sebi te ih osvješćuje o mnogim pod-nivoima ličnosti) i istočnjačku tradiciju Zena - filozofiju realizacije sopstva.

Osim istraživanja više-manje poznatih pod-glasova kao što su strah i ljutnja, autor i učitelj zena Dennis Genpo Merzel koristi se ovom tehnikom kako bi pomogao ljudima da se povežu s uvijek prisutnom "Veliki Um/Veliko Srce" sviješću - s čistom, "samo budi" sviješću i bezuvjetnim suosjećanjem koje smo svi u stanju iskusiti. 

***

"Proces 'Velikog Uma' (Big Mind™) koji je ustanovio učitelj zena Dennis Genpo Roshi nedvojbeno je najvažnije i najoriginalnije otkriće u posljednjih dvjesto godina budizma. To je originalan, dubok i djelotvoran put buđenja ili uviđanja čovjekove Istinske Prirode. To je toliko jednostavna i univerzalna praksa koja se može koristiti unutar bilo kojeg duhovnog puta, čak i sama za sebe, kao praksa ostvarivanja čovjekova Istinskog Jastva koje možeš nazivati Bogom, Alahom, Jahveom, Brahmanom, Taom, Ein Sofom; uopće nije bitno, zbog toga što je srž procesa Velikog Uma sama Praznina koja, nemajući nikakva specifična sadržaja, može obuhvatiti i obuhvaća sve što proizađe, to integrirajući.

U zenu se ovo ostvarenje naše Istinske Prirode, ili Ultimativne Stvarnosti, naziva kensho ili satori („uviđanje Istinske Prirode“ ili otkriće Velikog Uma ili Velikog Srca). Često je potrebno mnogo godina krajnje teškog prakticiranja da bi se postigao duboki satori. Procesom Velikog Uma, kao i zenom, kensho ili uvid u našu Istinsku Prirodu može se dogoditi odjednom - tomu sam bio svjedokom u više slučajeva. Jednom kada stekneš taj uvid, možeš ga ponoviti kada god želiš i to gotovo trenutačno. (...)

Proces 'Velikog Uma' radi s tvojim umom, s tvojim stanjima svijesti, upravo onakvima kakvi su sada. Ono što možda ne znaš ako nisi doživio satori ili buđenje neke vrste jest da je upravo ovaj trenutak u kojem čitaš ovu knjigu Veliki Um, Bog, Duh. I toliko je blizu i toliko je očit da ga ne možeš vidjeti.

No ova će ti knjiga (koja je jednostavan vodič kako da sam prakticiraš Veliki Um/Veliko Srce) pokazati onaj dio tvoje svijesti koji je već prosvijetljen, već jedno s Duhom, već potpuno probuđen. Jednom kada to uočiš, pred tobom se otvara posve drukčiji svijet." (Ken Wilber)

Pročitaj poglavlje!

***

Genpo Roshi (Dennis Genpo Merzel) rođen je u Brooklynu, u New Yorku. Diplomirao je na Sveučilištu Južne Kalifornije. Godine 1980. postao je drugi nasljednik Dharme Maezumija Roshija. Kada je 1982. osnovao međunarodnu grupu i nazvao je Kanzeon Sangha (kanzeon-suosjećanje), počeo je po Europi poučavati zen. Sjedište grupe danas se nalazi u Salt Lake Cityju u državi Utah, a podružnice ima u Francuskoj, Poljskoj, Belgiji, Njemačkoj, Engleskoj, Malti i Nizozemskoj.

Godine 1996. Genpo Roshi je od Bernija Glassmana primio inku (oznaku učitelja zena) te je na taj način postao jedan od
malobrojnih zapadnjaka uvažen u tradicijama zena soto i rinzai.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –