Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Antonio Tabucchi

Rekvijem : Jedno priviđenje za kojim slijedi esej ; Glas, jezici : (skitnja oko jednog romana) ; Posljednja tri dana u životu Fernanda Pessoe

  • Nakladnik: SysPrint
  • Prijevod: Dean Trdak
  • 11/2009.
  • 120 str., meki uvez
  • ISBN 9789532322705
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Koliko slova ima latinska abeceda? Začuo se glas moga oca. Napregnuo sam se da bolje vidim i ugledao ga u polutami. Stajao je u dnu sobe, naslonjen na komodu i podrugljivo me promatrao. Bio je odjeven u mornarsku odjeću, mogao je imati dvadesetak godina, ali bio je to moj otac, nije moglo biti nikakve sumnje. Oče, upitao sam ga, što radiš ovdje, u pansionu Isadora, odjeven poput mornara? Sto ti radiš ovdje, odgovorio je, godina je tisuću devetsto trideset i druga i ja služim vojni rok, moj brod, fregata po imenu Filiberto, danas je uplovio u Lisabon. Ali zašto razgovaraš sa mnom na portugalskom, oče? rekao sam, i zašto se uvijek pojavljuješ s apsurdnim pitanjima, kao da sam na nekakvom ispitu, prošli mjesec došao si me pitati kada se rodila majka, no ja ne pamtim datume, uvijek se zabunim, slabo se snalazim s brojevima, a ti me mučiš s tim pitanjima. Sine, rekao je, želim vidjeti jesi li dobar sin, samo to, postavljam ti ta pitanja da vidim jesi li dobar. Moj otac zatim je skinuo mornarsku kapu i zagladio kosu. Bio je lijep, moj Mladi otac, imao je pošteno lice i lijepu, plavu kosu".

Antonio Tabucchi suvremeni je talijanski pisac, dobitnik mnogih književnih nagrada u Italiji i u inozemstvu i vrstan stručnjak za portugalsku književnost. "Rekvijem", napisan izravno na portugalskom, Tabucchijev je hommage zemlji u kojoj je proveo dvadeset godina života.

To je priča o putovanju, osobnom hodočašću u prostoru u kojem se fantastično isprepliće sa stvarnim. Prema "Rekvijemu" je snimljen i istoimeni film Alaina Tannera (1998).

U "Posljednja tri dana u životu Fernanda Pessoe" Tabucchi opisuje smrt jednog od najvećih pjesnika dvadesetog stoljeća, posljednja tri dana agonije u kojima portugalski pjesnik razgovara sa svojim heteronimima, duhovima koji su ga pratili čitavog života.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –