Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Julio Cortazar

Progonitelj i druge priče

  • Nakladnik: SysPrint
  • Prijevod: Dinko Telećan
  • 03/2010.
  • 190 str., meki uvez
  • ISBN 9789532322736
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka "Progonitelj i druge priče" objedinjuje petnaest ponajboljih kratkih proza iz triju knjiga: "Bestijarij" (Bestiario, 1951), "Kraj igre" (Final des juego, 1956) i "Tajno oružje" (Las armas secretas, 1959), a naslov je dobila po najduljoj od njih, posvećenoj jazz-saksofonistu Charlieu Parkeru.

Zajedničku nit tvore susreti svakodnevnog i tajanstvenog, onostranog, katkad čak jezivog. Većina priča satkana je oko motiva dvostrukog identiteta ili svijesti - postojanja u paralelnim stvarnostima ili uplitanja oniričkih elemenata u javu. Protagonisti mahom bježe od konformizma i traže autentičniji vid življenja, no zagube se u kaosu i besmislu svijeta.

Autor se pritom poigrava konvencijama/pripovjedačkim motrištima i uzročno-posljedičnim odnosima, sustavno dezorijentirajući i uznemirujući čitatelja.

Njegov rukopis objedinjuje dramatsku napetost, osjetilno bogatstvo i metanarativna promišljanja. Višeslojne i otvorene strukture Cortázarovih priča omogućuju različita tumačenja, a inovativnost i gustoća teksture donijeli su mu ugled jednog od najinspirativnijih i najutjecajnijih autora svjetske književnosti sredine 20. stoljeća.

***

Argentinski pripovjedač i romanopisac Julio Cortázar rođen je 1914. u Bruxellesu, prve godine djetinjstva proveo je u različitim europskim zemljama, a školovao se i zaposlio kao nastavnik u Buenos Airesu. Godine 1951. odlazi u Pariz, gdje živi do smrti 1984., izdržavajući se prijevodima sa španjolskog. Osobito se zanimao za jazz; njegove ludičkeelemente unosio je u svoju prozu. Od Borgesa je preuzeo supstrat metafizičke tjeskobe i koncepciju pisanja kao intelektualne igre preko granica zbilje i fikcije, te ga zbog toga gdjekad svrstavaju među neofantastičare.

Svjetsku je slavu stekao djelom "Školice" (Rayuela, 1963), ekperimentalnim antiromanom koji je postao jednim od kamena-temeljaca postmodernizma. Istodobno, u nizu zbirki pripovjedaka i novela, Cortázar se pokazao podjednako velikim majstorom kratke forme.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Julio Cortazar –

– Julio Cortazar : Progonitelj –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –