Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Javni jezik kao poligon jezičnih eksperimenata

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Urednik: Barbara Kryzan-Stanojević
  • 03/2013.
  • 222 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789536979929
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbornik "Javni jezik kao poligon jezičnih eksperimenata" donosi radove s različitom problematikom u kojima se iz različitih gledišta pristupa problemu suvremenoga javnoga jezika. Raspravlja se u njemu o promjenama u izgovoru, u pravopisu, o socijalnoj i kulturnoj podlozi jezičnih promjena, o odlikama jezične uporabe u suvremenim elektroničkim medijima, o jeziku politike.

Zastupljeni su u njemu ugledni etablirani stručnjaci, ali i mladi znanstvenici koji su tek na putu da to postanu; hrvatski i strani autori; pogledi koji podupiru neka tradicionalna i proširena uvjerenja, ali i oni koji ih argumentirano dovode u pitanje.

Zbornik u cjelini predstavlja daljnji korak u istraživanju jezičnih manifestacija ekonomske i kulturne globalizacije i sretno se nastavlja na dosadašnja dva koja su objavljenja u sklopu istoga projekta, a neki od radova predstavljaju k tomu nadstandardno važan prinos suvremenomu jezikoslovlju i sigurno će imati odjeka u široj lingvističkoj zajednici.

(iz recenzije doc. dr. Petra Vukovića)


Riječ je o radovima koji na različitim razinama upozoravaju na napetosti između normativističkih i sociolingvističkih trendova u pristupu jeziku. Javni je jezik, kao što pokazuje ova knjiga, jezik koji se može proučavati na mnogim razinama (fonetskoj, ortografskoj, leksičkoj, terminološkoj, sociolingvističkoj), jezik koji je podložan propisu (jer je javan) ali i opisu (jer ga koristimo svi). Upravo zato je on zajedničko vlasništvo svih njegovih govornika, koji se njime služe na različite načine. Pitanje koje je vidljivo u svim radovima jest do koje je mjere taj jezik moguće propisivati i na temelju kojih standarda.

(iz recenzije doc. dr. Mateusza-Milana Stanojevića)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –