Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slavoj Žižek Srećko Horvat

Što Europa želi?

  • Nakladnik: Algoritam
  • 11/2013.
  • 156 str., meki uvez
  • ISBN 9789533166858
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Usred najveće krize koja je dohvatila Europsku uniju Hrvatska se 1. srpnja 2013., nakon dugog pristupnog procesa i puno muka, uspjela izboriti za pristupanje Uniji. Sljedećih nekoliko godina Hrvatska je vjerojatno zadnja država koja se pridružuje Europskoj uniji, na obzoru nema ozbiljnih skorih kandidata.

Parafrazirajući Freudovo slavno pitanje “Što žena želi?”, Slavoj Žižek i Srećko Horvat udružuju snage da bi istražili goruće pitanje “Što Europa želi?”, a sve to uz diskretnu pomoć “najopasnijeg političara Europe” Alexisa Tsiprasa.

Analizirajući slovenska iskustva, kao iskustva prve ex-jugoslavenske države koja se pridružila Europskoj uniji još 2004. i kratku povijest Unije, autori dolaze do uznemirujućih zaključaka. Umjesto mirovnog projekta, Europska unija sve se više pretvara u neprekidnu ratnu zonu, uključujući isključivanje imigranata, imigrantske nemire u Parizu i Londonu ili europske “humanitarne” intervencije s ciljem uvođenja više “demokracije” u Libiju i Maliju, a naravno da se ne mogu ignorirati ni pritisci na “neposlušnu” članicu – Grčku.

Žižek i Horvat se na sve to, i još štošta, osvrću i vatreno zalažu za drugačiju “ideju Europe”, po svemu sudeći europskiju od onoga što Europska unija nudi.

Nakon francuskog, njemačkog, talijanskog, španjolskog, rumunjskog i engleskog izdanja, ova knjiga se, možemo reći, vraća kući u prijevodu Marka Perožića, Vladimira Cvetkovića Severa i Dubravke Franz Spiliotopoulou.

Znameniti slovenski ekscentrik i karizmatični hrvatski filozof, u društvu najopasnijega grčkog političara, pružaju analizu europske pat-pozicije na način koji je ujedno zajedljivo šarmantan i ogorčeno inteligentan. Svaki pravi Europljanin, vjeran stvarnoj ideji Europe, mora ovo pročitati! Oliver Stone

Sablast opsjeda Europu – sablast otpora zlokobnom poricanju europskih elita da ima nešto trulo u temeljima našega kontinenta. Žižek i Horvat, uz suradništvo i sudioništvo, ni više ni manje nego vođe grčke stranke radikalne ljevice, daju život toj sablasti. Stranice ove knjige odjekuju od njihovog moćnog demoliranja orwellovske propagande Europske unije. Čitatelji kojima je stalo do Europe dužni su upiti njihovu energiju, slagali se oni s njima ili ne.
Yanis Varoufakis

Slavoj Žižek, filozof, sociolog, kulturni kritičar i psihoanalitičar, rođen je u Ljubljani 1949. Doktorirao je na Ljubljanskom sveučilištu 1981., a drugi doktorat obranio je u Parizu na slavnom Sveučilištu Pariz VIII. Danas je Slavoj Žižek jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih filozofa, a često ga nazivaju i najopasnijim filozofom Zapada. Autor je više od pedeset knjiga prevedenih na više od dvadeset svjetskih jezika.

Srećko Horvat (Osijek, 1983.) filozof je i autor brojnih knjiga prevedenih na više od deset jezika, uključujući "Poslije apokalipse" (V.B.Z., 2022.), "Što Europa želi?" (zajedno sa Slavojem Žižekom, 2013.) i "Radikalnost ljubavi" (2016.). Tekstove mu objavljuju The Guardian, New York Times, Newsweek, Spiegel, Süddeutsche Zeitung i mnogi drugi vodeći svjetski mediji. Bio je jedan od osnivača Subversive Festivala, a godinama je vodio i uređivao Filozofski teatar u zagrebačkom HNK-u. Jedan je od osnivača međunarodnih pokreta DiEM25 i Progressive International.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –