Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Veljko Barbieri

Vrijeme je za gozbu

  • Nakladnik: Profil
  • 12/2013.
  • 740 str., meki uvez
  • ISBN 9789533132808
  • Cijena: 159.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Veljko Barbieri je prije trideset godina u romanu „Epitaf carskog gurmana“ povezao umjetnost i gastronomiju; ta je knjiga postala veliki hit na našem tržištu, a doživjela je i inozemnu recepciju. Barbieri je zatim u vodećim hrvatskim novinama godinama pisao kulinarske kolumne koje je poslije tiskao i u knjigama. Međutim, Barbierijeve kulinarske zbirke nisu samo tehnički zapisi o namirnicama; njegovim receptima uvijek prethodi eruditski esej o povijesti jela, pripovijetka, memoarska reminiscencija.

Knjiga „Vrijeme za gozbu“ stoga je konceptualizirana primarno kao književno djelo. To je svojevrsna povijest gastronomije koja počinje najstarijim elementarnim jelima, da bi nas postupno vodila prema novijim i kulinarski sve sofisticiranijim jelima. Uz svaki recept Barbieri pripovijeda književno stiliziranu priču o jelu, potkrijepljenu i brojnim kulturno-povijesnim podacima, stoga ova knjiga jest svojevrsni umjetnički vrhunac Barbierijeva nastojanja da poveže svoje dvije velike ljubavi – lijepu književnosti i gastronomiju.

Čak i oni koji nisu hedonisti Veljkova tipa, pa im recepti i nisu bitni, moći će uživati u specifičnu, bogatu Barbierijevu književnom stilu, u načinu kako on oživljava povijesne scene, predočava ugođaj, boje i mirise. A onima koji vole i isprobavati recepte ova će knjiga ponuditi potpun, vrhunski užitak!

Autor je raščitao prošlost u vlastitom ključu, od antičkih vremena preko srednjeg vijeka do suvremenosti tragajući za stilskim znakovljem hrane i za sastojcima svakodnevnog obroka svake pojedine epohe. A taj obrok nije bio samo obrok gospodara, velikaša, već i roba, sluge, kmeta. Tragajući po starim požutjelim knjigama, Barbieri je stvarao vlastitu arheologiju kulinarskog umijeća koju do njega nismo poznavali, ni priznavali.


Željko Ivanjek

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –