Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Irena Lukšić

Idoli i barabe : Slavne osobe u književnim djelima

  • Nakladnik: Disput
  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • 07/2014.
  • 176 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532602159
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Idoli i barabe" poveći su ogled o slavnim osobama u djelima iz biblioteke Na tragu klasika. U knjizi je riječ o povezanosti znamenitih osoba s odabranim naslovima u tom nakladničkom nizu izdavača Disput.

Celebrityji običnom životu pridaju naročit smisao. Oni ga dižu u nebo, do simbola, do znaka. Do obećanja zagrobne sreće. Do vječnosti. Oni obične stvari uzimaju nama da bi ih vratili preobražene i oplemenjene, ali i dalje prepoznatljive. Jer celebrityji su bića koja ne postoje u stvarnom životu, nego u mašti čitatelja, gledatelja i slušatelja. Oni su onaj famozni 'faktor x' o kojemu govore teoretičari estetske komunikacije, ono čudo koje u čitateljevoj glavi poprimi posve nadnaravna svojstva.

Fenomen celebrityja je trenutak kad zablistaju obične poderane čarape na nekome čiji je otac pjevač grupe The Rolling Stones ili na pozornici, kad usred spektakularnog nastupa padne pjevačica sa svetačkim umjetničkim imenom. Zaboga, Madonna, pala je Madonna! Kao da se srušila cijela civilizacija novijega vremena! Od toga zatitraju milijuni duša i tijela.

Struktura "Idola i baraba" pomalo je neobična, sastavljena je od raznorodnih fragmenata, kratkih eseja, stručnih članaka, leksikografskih shema, crtica, anketa, dnevničkih bilježaka i rang-lista. Autoričine nakane nisu bile samo ludičke, na tragu avangardnih eksperimenata iz prošloga stoljeća, nego ponajprije usmjerene prema novim žanrovima, novim tehnologijama i novim načinima gledanja stvarnosti u kojoj postojimo ili možda više ne postojimo.

Irena Lukšić rođena je 10. ožujka 1953. godine u Dugoj Resi, gdje je i umrla 11. ožujka 2019. Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Pisala je prozu, drame, eseje, TV i radio drame, filmske scenarije, stručne i znanstvene radove, te prevodila s ruskog. Proza joj je prevođena na engleski, makedonski, njemački, slovenski i turski jezik. Zastupljena u antologijama.

Uređivala je Biblioteke Književna smotra i Na tragu klasika, bila članica redakcija nekoliko domaćih i stranih časopisa, suradnica više međunarodnih znanstvenih projekata. Bila je suradnica američke Encyclopedia of World Literature in the 20th Century i Dictionary of Literary Biography, te najvažnijih domaćih enciklopedijskih izdanja.

Povremeno nastupala kao gostujući profesor u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na četrdesetak međunarodnih znanstvenih simpozija. U domaćim i stranim stručnim publikacijama objavila je tristotinjak radova o ruskoj i hrvatskoj književnosti. Više puta studijski boravila u Rusiji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –