Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Irena Lukšić

Vjesnici nove književnosti : Prikazi, recenzije, nacrti

  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • 11/2010.
  • 179 str., meki uvez
  • ISBN 9789532960204
  • Cijena: 14.60 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pod naslovom „Vjesnici nove književnosti“ sabrani su kritičko-esejistički tekstovi o knjigama koje su u protekla dva desetljeća predstavljale važan kulturni događaj u ruskoj - a počesto i u hrvatskoj te svjetskoj kulturi. Velike demokratske promjene koje su se, naime, dogodile nakon pada Berlinskog zida iznijele su na vidjelo mnoga bitna djela koja se u uvjetima totalitarnih režima nisu smjela spominjati.

Riječ je o beletristici, poglavito o djelima autora koji su ostvarili značajan opus u emigraciji - poput Leonida Andrejeva ili Leonida Cipkina, potom o publicistici koja je imala utjecaja na suvremenu misao, poput djela Georgija Fedotova, zatim o znanstveno relevantnim izdanjima iz poznatih svjetskih slavističkih centara (zbornik o Ani Ahmatovoj), ali i poeziji koja se s podjednakom pozornošću pratila u Rusiji i dijaspori (Marina Temkina). U žiži autoričina interesa nalazi se i aktualna književna proizvodnja u Rusiji, posebno knjige pisaca koji su nekoć djelovali u uvjetima undergrounda (npr. Dmitrij Prigov).

Prateći zbivanja u književnom životu Rusije i rusko približavanje Zapadu autorica je ispisala i svojevrsnu kroniku "odrastanja" bivših socijalističkih društava, njihovu vitalnost i želju za ispravljanjem velikih povijesnih nepravdi. Tekstovi o ruskim knjigama i autorima svjedočanstvo su o jednom vremenu, o svijetu koji uvijek traži neka bolja rješenja od postojećih. Naposljetku, tekstovi na mnoge ruske teme itekako su bliski hrvatskim duhovnim iskustvima i očekivanjima.

Irena Lukšić rođena je 10. ožujka 1953. godine u Dugoj Resi, gdje je i umrla 11. ožujka 2019. Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Pisala je prozu, drame, eseje, TV i radio drame, filmske scenarije, stručne i znanstvene radove, te prevodila s ruskog. Proza joj je prevođena na engleski, makedonski, njemački, slovenski i turski jezik. Zastupljena u antologijama.

Uređivala je Biblioteke Književna smotra i Na tragu klasika, bila članica redakcija nekoliko domaćih i stranih časopisa, suradnica više međunarodnih znanstvenih projekata. Bila je suradnica američke Encyclopedia of World Literature in the 20th Century i Dictionary of Literary Biography, te najvažnijih domaćih enciklopedijskih izdanja.

Povremeno nastupala kao gostujući profesor u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na četrdesetak međunarodnih znanstvenih simpozija. U domaćim i stranim stručnim publikacijama objavila je tristotinjak radova o ruskoj i hrvatskoj književnosti. Više puta studijski boravila u Rusiji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –