Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Asja Bakić

Mars

  • Nakladnik: Sandorf
  • 06/2015.
  • 150 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537715625
  • Cijena: 95.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Zbirka kratkih priča "Mars" Asje Bakić oslanja se na dva uobičajena skupa asocijacija koje "crveni planet" priziva u pop-kulturnom imaginariju. S jedne strane, to su konvencije znanstvene fantastike, kojima se u svojim pričama autorica poigrava oblikujući distopijske svjetove budućnosti, a s druge to je popularni mit o Marsu kao "muškome" planetu, koji je osporen feministički profiliranim, borbenim, a katkad i opasnim junakinjama njezinih priča.

No bez obzira na to govori li se o budućnosti ili sadašnjosti, tematiziraju li se osobni svjetovi likova ili planetarni problemi, u autoričinim pričama na djelu je neprestano premještanje perspektiva i izmicanje čvrstoga tla, a preferiranje eliptičnosti i otvorenoga kraja počiva na uvjerenju da je mašta najbudnija ondje gdje počinju pitanja.

Asja Bakić rođena je 1982. godine u Tuzli, gdje je završila studij bosanskog jezika i književnosti. Poeziju je objavljivala u nekoliko časopisa s prostora bivše Jugoslavije (ProFemina, Tema, Zarez, Quorum, Treći Trg, Diwan, Poezija, airBeletrina). Njezina je zbirka pjesama "Može i kaktus, samo neka bode" (Aora, 2009), ušla u najuži izbor za Kiklopa za najbolji prvijenac godine. Urednica je na portalu Muf. Bavi se književnim prevođenjem. Surađuje s Trećim programom Hrvatskog radija te časopisima Quorum i 15 dana.

Priče iz proznog prvijenca "Mars" u nastajanju objavila je u Zarezu i Quorumu. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –