Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Edward Morgan Forster

Maurice

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Prijevod: Petra Mrduljaš Doležal
  • 10/2015.
  • 260 str., meki uvez
  • ISBN 9789531418560
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Maurice Hall je mladić koji odrasta s pouzdanjem u svoj povlašten položaj i svjestan svoje društvene uloge. Skroman je i u načelu konformist, ali svejedno ga počinje privlačiti vlastiti spol. Kroz Clivea, kojega susretne na Cambridgeu, i Aleca, lovočuvara na Cliveovu ladanjskom imanju, Maurice postupno doživi duboko emocionalno i seksualno buđenje.

Ovaj duboko osobni roman, priča o strasti, hrabrosti i prkosu, dovršen je 1914., ali je ostao neobjavljen sve do Forsterove smrti 1970. godine. Dojmljivo iskren, moćna je osuda represivnih stavova britanskoga društva te istodobno dirljiva ljubavna priča i intimna pripovijest o erotskom i političkom samootkrivanju jednoga muškarca.

Roman "Maurice" E. M. Forstera prvi se put pojavljuje na hrvatskom jeziku i popraćen je autorovim pogovorom napisanim 1960. godine. Prema ovomu romanu snimljen je i istoimeni film u režiji Jamesa Ivoryja u kojem je ulogu Mauricea igrao James Wilby, a Clivea Hugh Grant.

Edward Morgan Forster (1879 –1970) studirao je na King's Collegeu u Cambridgeu. Bio je član Bloomsbury književne grupe, gdje je u druženju s istaknutim intelektualcima razvio uvjerenje o važnosti osobnih međuodnosa i nužnosti slobodne intelektualne rasprave. Te se ideje u konkretiziranim oblicima provlače kroz njegove romane. Bez obzira na to zbiva li se radnja u Engleskoj, Italiji, Grčkoj ili Indiji, likovi se dijele na one koji se u djelovanju oslanjaju na instinkte i osjećaje, pa makar time izazvali kaos i nepredvidljive posljedice, te na druge, kojima su stereotipna načela građanskog i imperijalnog reda mjerila ponašanja i djelovanja.

Njegovi rani romani su "Gdje se anđeli plaše kročiti" ("Where Angels Fear to Tread", 1905) i "Soba s pogledom" ("A Room with the View", 1908), "Najdulje putovanje" ("The Longest Journey", 1907) . Potom slijedi njegovo poznati roman "Howards End" (1910) prema kojem je snimljena i uspješna filmska inačica. Godine 1924. dovršava svoj posljednji i po mnogima najbolji roman "Put do Indije" ("A Passage to India"), sintezu svojih ideja o čovjeku. Nakon velikog uspjeha ovog romana dobiva poziv Sveučilišta Cambridge da održi renomirana Clark Lectures - predavanja koja su potom objavljena pod imenom "Aspects of the Novel" (1927) koja i danas predstvaljaju cijenjenu zbirku književnih kritičkih i teorijskih eseja.

Forster je pisao i erotske kratke priče od kojih su neke objavljene tek nakon njegove smrti u "The Life to Come and Other Stories" (1972). Međutim, jedini otvoreno homoerotični roman jest "Maurice", objavljen tek godinu dana iza njegove smrti i u kojem otvoreno progovara o toj problematici.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –