Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
László Krasznahorkai

Seiobo je bila tamo dolje

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Viktorija Šantić
  • 04/2016.
  • 408 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320359
  • Cijena: 160.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Seiobo je bila tamo dolje" knjiga je 17 međusobno povezanih priča, 17 poglavlja usložnjenih po Fibonaccijevu nizu, strukturno nalik progresiji spirale.

U svakome pojedinom poglavlju, čija se radnja odvija na najrazličitijim mjestima, u različitu vremenu: od Venecije i Atene do Kyota, od pretpovijesti do danas, istražujući istočnjačku estetiku (japansko no kazalište, šinto rituale ), bizantsko slikarstvo ikona, djela talijanske renesanse, baroknu glazbu, arhitektonska čuda Alhambre… Krasznahorkai strpljivo i minuciozno pokušava prodrijeti u procese umjetničkog stvaranja.

Čitatelj se susreće s umjetnicima koji svojom vještinom, nadljudskom predanošću, pokušavaju stvoriti ljepotu, a okruženi banalnošću svakidašnjeg života, s ljudima koji se nastoje usredotočiti na taj trenutak nadahnuća, trenutak kada je možda božica Seiobo sišla s neba, trenutak potreban da bi se stvorila umjetnost.

Krasznahorkai je i u ovom ostvarenju ostao vjeran svojemu stilu: smjela struktura djela koju gradi na ritmički ugođenu tijeku dugih meandričnih rečenica koje se protežu na nekoliko stranica, ali zahvaljujući majstorskoj lakoći i prirodnosti izvedbe, čitatelju podaruju književno djelo vrhunske umjetničke vrijednosti.

 

I u ovoj knjizi Krasznahorkai nam pripovijeda uvijek istu priču: da živimo u nemilosrdnom svijetu.

THE TIMES LITERARY SUPPLEMENT 

Univerzalnost Krasznahorkaieva pogleda razbija svaku sumnju u suvremenu književnost.

W. G. SEBALD

László Krasznahorkai (Gyula, 1954.) najvažniji je suvremeni mađarski autor, dobitnik brojnih priznanja i nagrada: od Nagrade József Attila ( 1987.), Nagrade Sándor Márai (1998.) do najvišega mađarskog državnog priznanja za književnoumjetničko stvaralaštvo, Nagrade Kossuth 2004. godine.

Zadnjih nekoliko godina cjelokupna svjetska književna javnost prepoznala je ovog iznimnog autora, djela su mu prevedena na mnoge jezike, kritika ga neumoljivo hvali, 2014. godine dobitnik je Nagrade Vilenica i Nagrade America za književnost, a 2015. Međunarodne nagrade Man Booker za cjelokupni književni opus.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –