Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Noam Chomsky

Tko vlada svijetom?

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Damir Biličić
  • 11/2016.
  • 360 str., meki uvez
  • ISBN 9789533039664
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Pronicljivo i temeljito razlažući aktualnu situaciju u svijetu, Noam Chomsky tvrdi da Sjedinjene Američke Države, zahvaljujući politici koja na prvo mjesto stavlja vojsku i neograničenu predanost održavanju carstva koje obuhvaća go­tovo cijeli svijet, istodobno izlažu sebe i druge mogućoj katastrofi. Oslanjajući se na širok raspon primjera, od širenja programa ubijanja bespilotnim letjeli­cama do opasnosti od nuklearnog rata, te kriznih žarišta kao što su Sirija, Irak, Iran, Afganistan, Izrael i Palestina... Chomsky nudi neočekivane i pomno nijansirane spoznaje o funkcioniranju imperijalne moći na ovome sve kaotičnijem planetu.

Pritom na izniman način oslikava anatomiju metoda kojima se američke elite sve više oslobađaju svih demokratskih ograničenja moći kojom raspolažu. I dok uspavani širi slojevi stanovništva tonu u ravnoduš­nost – interesa preusmjerenih na konzumerizam ili mržnju prema najranjivi­jima – korporacije, financijske institucije, moćnici i bogataši sve više smiju činiti što god ih je volja.

 

„Knjiga Noama Chomskog Tko vlada svijetom? (…) polemičan je tekst čiji je cilj probuditi Amerikance iz samozadovoljna sna. Chomsky smatra da Ameriku treba obuzdati, a argumentaciju za to iznosi vrlo energično. Knjigu trebamo shvatiti kao poziv na okončanje američkog licemjerja, na uvođenje dosljednije principijelne dimenzije u američke odnose sa svijetom, te da kritički promatramo i raščlanjujemo kako američka vlada zapravo iskorištava moć kojoj još nema premca.“

The New York Review of Books


„Chomsky je globalni fenomen. (...) Na području vanjske politike možda je i najčitaniji Amerikanac na svijetu.“

The New York Times Book Review


„Svakome tko želi doznati više o svijetu u kojem živimo... nudi se vrlo jednostavno rješenje: čitajte Noama Chomskog.“

New Statesman

Noam Chomsky američki je lingvist, filozof, politički aktivist, pisac i predavač. Počasni je profesor na Sveučilištu Arizona te profesor emeritus lingvistike i filozofije na Massachusetts Institute of Technology. Objavio je velik broj značajnih knjiga, članaka i eseja o globalnoj politici, povijesti i lingvistici. Među političkim bestselerima su mu knjige "Hegemonija ili opstanak", "Tko vlada svijetom?" i "Globalno nezadovoljstvo". Živi u Tucsonu u Arizoni.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –