Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Noam Chomsky

Promašene države : Zloporaba vlasti i napad na demokraciju

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Višeslav Kirinić
  • 04/2008.
  • 335 str., meki uvez
  • ISBN 9789531788465
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
SAD učestalo nameću pravo vojnog interveniranja protiv „promašenih" država diljem svijeta.

U knjizi koju smo s nestrpljenjem očekivali i koja predstavlja nastavak svjetskog bestselera «Hegemonija ili opstanak», Noam Chomsky okreće priču i otkriva da SAD dijele brojna zajednička obilježja s ostalim promašenim državama - upravo zbog toga predstavljaju veliku prijetnju za Amerikance i čitav svijet.

Promašene države, piše Chomsky, nisu sposobne ili voljne „zaštititi svoje građane od nasilja ili potpunog uništenja" te „smatraju kako su same izvan dosega domaćeg i međunarodnog prava". Razmatrajući recentna zbivanja u vanjskoj i unutrašnjoj politici Sjedinjenih Država, Chomsky otkriva planove Washingtona za dodatnu militarizaciju planeta, čime se uvelike uvećava opasnost od nuklearnog rata; razmatra opasne posljedice okupacije Iraka, govori o nasilnim smjenama režima i terorizmu te propituje izborni sustav Sjedinjenih Država koji je sačinjen s ciljem uklanjanja izvornih političkih alternativa i sprečavanja istinske demokracije.

Snažna, promišljena i iscrpno dokumentirana, knjiga «Promašene države» nudi opsežno razmatranje globalne supersile koja je davno prisvojila pravo na preoblikovanje drugih nacija. Sustavno razlažući sliku Sjedinjenih Država kao svjetskog uzora demokracije, «Promašene države» zasigurno su najkoncentriranije kritičko djelo Noama Chomskog.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –