Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Noam Chomsky

Globalno nezadovoljstvo : Razgovori o sve većim prijetnjama demokraciji

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Damir Biličić
  • 03/2018.
  • 248 str., meki uvez
  • ISBN 9789533551616
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U razgovorima o vrlo raznolikim temama s Davidom Barsamianom, svojim dugogodišnjim sugovornikom, Noam Chomsky navodi nas na to da promislimo o "svijetu koji ostavljamo djeci i unucima", o svijetu koji su ugrozile klimatske promjene i sve veći izgledi za izbijanje nuklearnoga rata.

Ako aktualni sustav nije u stanju riješiti te opasnosti, tvrdi on, onda je na nama da ga iz temelja promijenimo. Ovih dvanaest intervjua propituju najnovije događaje diljem svijeta: uspon ISIS­a, dosege državnog praćenja i nadzora, razorno djelovanje sustava moći, sve izraženiji bijes zbog ekonomske neravnopravnosti, sukobe na Bliskom istoku, te predsjednički mandat Donalda Trumpa.

U osobnim osvrtima na djetinjstvo provedeno u Philadelphiji, Chomsky opisuje i vlastito intelektualno putovanje, kao i nastanak beskompromisnih stavova koji su ga doveli do pozicije vodećega američkog intelektualnog disidenta.

 

"Na djelu je proces skretanja pozornosti, moguće smišljen, a možda tek prirodna posljedica sklonosti osobe koja je u središtu zbivanja i onih koji djeluju iza kulisa.

Na jednoj razini, Trumpove lakrdije jamče da će sva pozornost biti usmjerena na njega. Način je pritom manje važan. Tko se još sjeća optužbe da su milijuni ilegalnih useljenika glasali za Hillary Clinton i tako ovome otužnom čovječuljku oduzeli veliku pobjedu? Ili optužbe da je Obama naredio prisluškivanje Trump Towera? Te tvrdnje same po sebi doista ne znače ništa. Dovoljno je da se pozornost preusmjeri s onoga što se događa u pozadini. A ondje, daleko od svjetala pozornice, najnesmiljenije rubne skupine Republikanske stranke pomno provode politiku kojoj je cilj obogatiti njihovo istinsko biračko tijelo: privatnu moć i bogatstvo, „gospodare čovječanstva“, da se poslužim izrazom Adama Smitha. (...)

Nije posve jasno ima li Trump kakvu predodžbu o tome što zapravo rade i on i njegovi plaćenici. Možda je i posve vjerodostojan: tek neuki megalomanijak tankih živaca kojem je jedina ideologija on sam. Ali to što se događa pod vladavinom ekstremističkog krila Republikanske stranke i previše je očito."

(izvadak iz knjige) 


Na svakoj stranici ove živahne, zanimljive i inteligentne zbirke razgovora očekuju vas pronicljiva opažanja lingvista i političkog mislioca Noama Chomskog. U 12 intervjua koje je od lipnja 2013. do siječnja 2017. s njim vodio David Barsamian, voditelj s postaje Alternative Radio, Chomsky uobičajenom trezvenošću progovara o gorućim pitanjima pa tako i o klimatskim promjenama, Trumpovu predsjedničkom mandatu i demokraciji.

Publishers Weekly

Noam Chomsky američki je lingvist, filozof, politički aktivist, pisac i predavač. Počasni je profesor na Sveučilištu Arizona te profesor emeritus lingvistike i filozofije na Massachusetts Institute of Technology. Objavio je velik broj značajnih knjiga, članaka i eseja o globalnoj politici, povijesti i lingvistici. Među političkim bestselerima su mu knjige "Hegemonija ili opstanak", "Tko vlada svijetom?" i "Globalno nezadovoljstvo". Živi u Tucsonu u Arizoni.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –