Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Noam Chomsky

Sustavi moći : Razgovori o globalnim demokratskim pobunama i novim izazovima pred američkim imperijem

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Damir Biličić
  • 02/2013.
  • 199 str., meki uvez
  • ISBN 9789533035666
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Niz novih zanimljivih razgovora s Noamom Chomskim, jednim od vodećih svjetskih mislilaca. Razgovore vodio David Barsamian

U ovoj novoj zbirci razgovora, vođenih u razdoblju od 2010. do 2012. godine, Noam Chomsky propituje najneposrednije i najvažnije teme: budućnost demokracije u arapskome svijetu, financijsku krizu u Europi, raspad tradicionalnih političkih institucija u Americi i uspon pokreta Occupy. Kao i uvijek, Chomsky ideje iznosi slikovito i pristupačno, beskompromisno principijelno i uz spoznaje koje pojašnjavaju puno toga.

Poznati svjetski aktivist i lingvist u "Sustavima moći" govori i o biološkom usvajanju jezika, o važnosti čitanja i literaturi koja je utjecala na njegovu osobnu i političku misao, o značenju javnoga školstva itd.

Najnovija knjiga nastala je u davno utemeljenoj uspješnoj suradnji, u odnosu punom povjerenja pa tako i ova zbirka razgovora ponovno pokazuje da je upravo David Barsamian najangažiraniji sugovornik Noamu Chomskome. Razmišljanja ponuđena u "Sustavima moći" nadahnut će nov naraštaj čitalaca, kao i dugogodišnje poklonike Noama Chomskog koje zanimaju njegovi najnoviji stavovi o svjetskim krizama s kojima se danas suočavamo.


"Chomsky je globalni fenomen... možda i najčitaniji autoritet na području vanjske politike na svijetu."
Samantha Power, The New York Times Book Review

"Razgovor s Noamom Chomskim o aktualnim događajima zacijelo je jedno od onih iskustava koja najviše prosvjetljuju. Ali što ako vam u svakom trenutku na pamet ne padaju najbolja pitanja? Nema problema: David Barsamian u razgovorima s Chomskim dosljedno postavlja pronicljiva i provokativna pitanja. I ako dobro znate Chomskog, on će vas ipak uspjeti iznenaditi."
Political Affairs


**

Izvadak iz knjige

Pokret Occupy uspio je doprijeti do osjećaja, stavova i shvaćanja koji su dotada bili latentni, skriveni neposredno pod površinom. Oni su to izvukli na površinu. I sve je odjednom eksplodiralo. Vrlo je zanimljiva činjenica da je, ako pogledate medije posvećene financijama, The Financial Times, najvažniji poslovni dnevnik na svijetu, zapravo iskazao neočekivanu naklonost prema pokretima Occupy. Ne prema njihovim dugoročnijim ciljevima - oni se ne spominju - nego prema kratkoročnijima. Puno te simbolike sada se koristi vrlo slobodno i s velikom naklonošću.

Postoje divovski propagandni napori kojima je cilj integrirati i potkopati cijeli pokret, proglasiti ga dijelom politike zavisti. A kako bi bilo da se istuširate i negdje zaposlite? I to nesumnjivo ima određeni učinak. Ali Occupy je ipak zapalio iskru i promijenio bit, kao i ton, nacionalnog diskursa u presudnim pitanjima.

Ipak, kao i kod svakog pokreta, morate neprestano razmišljati o tome što radite. Taktika pokreta Occupy pokazala se iznimno uspješnom. (...) Jedno od stvarnih postignuća pokreta Occupy upravo je to što je spojila ljude u zajednice koje funkcioniraju, koje pružaju potporu, koje su slobodne i demokratske - od kuhinja i knjižnica do zdravstvenih centara i slobodnih općih skupština i foruma, gdje se ljudi slobodno izražavaju i raspravljaju. Tako su nastale veze i udruženja koji bi, opstanu li i nastave li se širiti, mogli donijeti veliku promjenu.

 
***

Noam Chomsky napisao je brojne političke bestselere, a među njima su i knjige "Hegemonija ili opstanak i "Promašene države". Kao profesor lingvistike i filozofije na MIT-u općenito se smatra zaslužnim za pravu revoluciju u suvremenoj lingvistici.

David Barsamian, direktor nagrađivanog i na mnogim postajama prenošenog radijskog programa Alternative Radio (www.alternativeradio.org), dobitnik je Nagrade za kulturnu slobodu zaklade Lannan i Nagrade Upton Sinclair ACLU-a za neovisno novinarstvo.

Noam Chomsky američki je lingvist, filozof, politički aktivist, pisac i predavač. Počasni je profesor na Sveučilištu Arizona te profesor emeritus lingvistike i filozofije na Massachusetts Institute of Technology. Objavio je velik broj značajnih knjiga, članaka i eseja o globalnoj politici, povijesti i lingvistici. Među političkim bestselerima su mu knjige "Hegemonija ili opstanak", "Tko vlada svijetom?" i "Globalno nezadovoljstvo". Živi u Tucsonu u Arizoni.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –