Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Željko Krušelj

Zarobljenici paralelnih povijesti : Hrvatsko-srpska historiografska fronta na prijelazu stoljeća

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 06/2018.
  • VIII, 516 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537963729
  • Cijena: 26.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Novinar i povjesničar Željko Krušelj u ovoj knjizi daje analizu historiografskih sukoba i polemika u jugoslavenskoj federaciji u razdoblju kasnog socijalizma, u osamdesetim godinama dvadesetoga stoljeća, kao i burnih rasprava o nacionalnoj povijesti neposredno nakon hrvatskog osamostaljenja.

Riječ je o razdoblju zakašnjelog otkrivanja nove nacionalne povijesti, posebno kontroverznih i svjesno zataškavanih zbivanja i procesa u razdoblju prve i druge jugoslavenske države te tijekom kratkotrajne vladavine ustaškog režima.

 

"Do ideje o pisanju ove knjige došao sam kroz razgovor s Damirom Agičićem, također povjesničarom i profesorom na Filozofskom fakultetu. U posljednjih nekoliko godina govorio mi je kako bih treba napisati što se zbivalo 80.-tih godina jer ljudi ne shvaćaju koje teme su tada otvarane, zašto se to događalo… Kriterij za tekstove u knjizi bio je jednostavan, trebaju biti zanimljivi današnjim čitateljima. (...) Prevladavaju tekstovi koji se tiču žrtava Jasenovca, direktnih sukoba koji se tiču funkcioniranja prve i druge Jugoslavije o čemu se danas ponovno raspravlja." (Željko Krušelj)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –